Verkoopdag in het Heiligenbeeldenmuseum

De beelden uit de collectie van het Heiligenbeeldenmuseum kunnen niet allemaal tegelijk in de kerk tentoongesteld worden. De meeste beelden staan in de depotruimte te wachten op hun beurt voor de volgende expositie. Van sommige beelden zijn er dertien in een dozijn. En die kunt u samen met andere ‘devotionalia’ (schilderijen, kruisbeelden, rozenkransen, etc.) kopen op de jaarlijkse verkoopdag.

Wat kochten mensen nou zoal op de verkoopdag in het Heiligenbeeldenmuseum op 18 oktober 2014?

verkoopdag_kranenburg_de_aankopen_van_ellen

De aankopen van Ellen:
“Ik ben katholiek opgevoed, voor mij is de verkoopdag pure nostalgie. Vorig jaar zag ik een geborduurd portret van een paus, helemaal in roze. Ik heb lang getwijfeld, maar ik heb het toen toch maar niet gekocht en daar heb ik nog steeds zo’n spijt van. Ik ben altijd op zoek naar geborduurde schilderijen, want daar maak ik tassen van. Maar vandaag heb ik helaas geen borduurwerk gezien. Ik heb wel wat mooie houten lijstjes gekocht, sommige alleen om het hout, hoor, daar doe ik iets anders in. En een kruisje. Het engeltje is er net afgevallen, maar die plak ik er wel weer op. Wat ik ervoor betaald heb? Veel te veel!”

verkoopdag_kranenburg_de_wijwaterbakjes_van_nico_en_bianca

De wijwaterbakjes van Nico en Bianca:
“Vanochtend tegen tienen hoorden we toevallig van de verkoopdag op Radio Gelderland. We komen uit Huizen en staan in Vorden op de camping. We dachten: Kom, laten we even gaan neuzen. Het is leuk om al die beelden hier zo bij elkaar te zien staan. Ik kan alles wel kopen, maar ik heb het gelaten bij een paar wijwaterbakjes. Waarom juist deze? Pfff. Het is niet te kitscherig, geen plastic, want daar houd ik niet zo van. Ik heb er negen euro voor betaald. Geen geld, hè?”

verkoopdag_kranenburg_de_aankopen_van_gerard

De canonborden van Gerard:
“Ik ben lid van Devotionalia, een tijdschrift voor verzamelaars van religieuze voorwerpen. Daarin stond de verkoopdag genoemd en ik hoopte hier nog wat te vinden. Ik heb een paar canonborden gekocht. Die stonden vroeger op het altaar, voor het tabernakel, zodat de priester dat gedeelte van de mis van de borden kon aflezen. Paus Benedictus XVI heeft de oude liturgie van vóór het Tweede Vaticaanse Concilie opnieuw ingevoerd. Ik kom uit Lisse en ik bezoek de Latijnse mis altijd in Leiden. Lang niet overal hebben ze nog van dit soort canonborden. Voor het goede doel sta ik ze dan ook graag weer af. Deze canonborden hebben een zwarte rand en werden gebruikt tijdens begrafenisdiensten. Onderaan de afbeelding zie je de zielen in het Vagevuur, maar… over het Vagevuur hebben ze het tegenwoordig niet meer in de katholieke kerk.”

verkoopdag_kranenburg_de_kerststal_van_gera

De kerststal van Gera:
“Ik woon in het oude schoolgebouw naast het Heiligenbeeldenmuseum. Ik ben altijd op zoek naar spullen die verband houden met het onderwijs en… ik heb gescoord. Ik heb een kerststalletje met houten figuurtjes gekocht. Ik weet de leeftijd niet, maar het lijkt me schoolmateriaal uit de jaren 70. Ik denk dat het in de klas werd opgezet, of dat kinderen ermee konden spelen. Het leukste aan deze kerststal is de kribbe: meestal zit het kindje eraan vast, maar deze kribbe is leeg, dus kun je het kindje er pas op Kerstavond in leggen.”