Onze Kerk

De kerk behouden als lokale ontmoetingsplek? Onze Kerk helpt je verder!

Zijn er plannen om de kerk in je buurt of wijk te sluiten? En wil je samen met andere bewoners onderzoeken of de kerk een lokale ontmoetingsplek kan blijven? Onze Kerk denkt graag met je mee.

Binnen tien jaar verliezen zo’n 200 kerken in Gelderland hun religieuze functie. Het aantal actieve kerkgangers neemt af; veel kerken zullen de deuren moeten sluiten. Wat gebeurt er met de kerk in jouw buurt? Zijn er plannen om de kerk te sluiten en wat vinden de lokale bewoners daarvan?

Het kerkgebouw als ontmoetingsplek

Het kerkgebouw heeft vaak een grote betekenis voor de buurt of de wijk. Het gebouw is bepalend voor het straatbeeld en heeft emotionele waarde. Steeds vaker ontstaan er dan ook lokale initiatieven om de kerk te behouden als ontmoetingsplek waar bijvoorbeeld ouderen binnen kunnen lopen, als een plek voor het verenigingsleven of om culturele avonden te organiseren.

Onze ondersteuning kost u niks

Vaak nemen enkele inwoners het voortouw om te onderzoeken hoe ze de kerk kunnen behouden. Echter, als de eerste stap is gezet om een lokaal initiatief te starten, blijkt het vervolgproces best complex te zijn. Daarom zijn de stichting Gelderse Kerken en de Leefbaarheidsalliantie Gelderland de samenwerking Onze Kerk gestart en ondersteunen zij inwoners die de kerk willen behouden als ontmoetingsplek voor het dorp.

Initiatiefnemers kunnen terecht voor kosteloos advies en ondersteuning bij het overnemen van het kerkgebouw en het vinden van een nieuwe, levendige functie.

Dit heeft Onze Kerk te bieden:

• Advies rondom exploitatie
  • Advies rondom fondswerving
  • Kennis van monumenten
  • Juiste ingangen en contacten bij gemeente, provincie, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
  • Betrekken van andere inwoners
  • Vergroten van lokaal draagvlak.

Mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Steun de stichting
Word donateur, voor beheer en behoud van religieus erfgoed in Gelderland

Contact

Ben je bezig met een initiatief om de lokale kerk te behouden voor je buurt of wijk en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Stuur dan een mail naar onze-kerk@geldersekerken.nl of bel 0263 552 555.

Klik hier voor de flyer met informatie.