Basisonderwijs

Oude Gelderse Kerken wil kinderen laten kennismaken met cultureel erfgoed, in het bijzonder met oude kerkgebouwen. Daarom heeft de stichting voor alle groepen van het basisonderwijs lesmateriaal ontwikkeld.

Aan de hand van werkbladen voor op school en op locatie leren kinderen meer over de geschiedenis van het kerkgebouw. Daarnaast wil Oude Gelderse Kerken met het educatieve materiaal aandacht krijgen voor het werk van de stichting: het restaureren en onderhouden van oude kerkgebouwen en synagoges. Er zijn digibordlessen en werkbladen beschikbaar over de:

• Dorpskerk van Leur
  • Oude Calixtuskerk in Groenlo
  • H.-Antonius-van-Paduakerk op de Kranenburg (Vorden)
  • Martinuskerk in Rijswijk
  • Sint-Lambertuskerk in Kerk-Avezaath
  • Sint-Lambertuskerk in Buren

De lespakketten zijn niet religieus van aard: uitgangspunt is het monument en het gebruik ervan vroeger en nu. De werkbladen én het bezoek aan de kerk zijn gratis.

Werkblad voor álle oude Gelderse kerken

Wilt u een andere monumentale kerk bezichtigen met uw klas of met uw kinderen? Bestel of download de speurtocht ‘Kijk, een kerk!’ met veel vragen, opdrachten en extra informatie. Uw leerlingen zullen zich geen moment vervelen en pikken extra veel informatie op dankzij dit kijkblad van Oude Gelderse Kerken.

Kerndoelen basisonderwijs

Alle kinderen moeten aan het eind van de basisschool een aantal dingen kennen en kunnen. Een van de zogenoemde kerndoelen luidt: ‘De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.’ Het lesmateriaal van Oude Gelderse Kerken wordt verzorgd door Kleioskoop, een historisch onderzoeksbureau dat kinderen écht weet te betrekken bij geschiedenis. Bovendien zijn de werkbladen en digibordlessen getest door leerkrachten. Hun suggesties en verbeteringen zijn erin verwerkt.