Laatste nieuws

Gudulakerk in Lochem overgedragen aan Oude Gelderse Kerken

In april van dit jaar heeft de protestantse gemeente Lochem de Gudulakerk overgedragen aan Oude Gelderse Kerken. Het kerkgebouw blijft in gebruik voor kerkdiensten, daarnaast gaat de Plaatselijke Commissie (PC) zorgen voor het dagelijks beheer en de exploitatie van het kerkgebouw.

De PC ontwikkelt naast de bestaande activiteiten ook andere activiteiten, zoals kooruitvoeringen en dergelijke. Met de inkomsten hiervan kunnen de reguliere onderhoudskosten en de exploitatie gedekt worden. Oude Gelderse Kerken draagt zorg voor het duurzaam beheer en behoud van het kerkgebouw. Het gebouw behoudt zijn centrale plaats en een brede functie. Oude Gelderse Kerken zal deze functie samen met de PC proberen te versterken voor de hele gemeenschap van Lochem en omgeving.

Restauratie en heringebruikname Walburgiskerk Zutphen

In 2018 is hard gewerkt aan een grondige restauratie en herindeling van de kerk. Op vrijdag 21 september vond de feestelijke heringebruikname plaats.

De Angelustoren is gerestaureerd en er is herstelwerk aan het dak uitgevoerd. Ook is er verwarming aangebracht om het gebouw multifunctioneel te maken, vooral in de wintermaanden. Als onderdeel van de herindeling is de hoofdingang verplaatst en nu gesitueerd onder de toren, met een mooie entree en winkeltje.

Kerk van alle gemakken voorzien

Al met al ingrijpende veranderingen waardoor de Walburgiskerk nu een prachtige locatie is met adequate faciliteiten, op een unieke plek aan het historische ’s Gravenhof. In aanwezigheid van de gedeputeerde mevrouw Josan Meijers en mevrouw Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen, werd de Walburgiskerk op 21 september weer officieel in gebruik genomen.

Bekijk het zelf!

Bent u benieuwd naar het resultaat? Bezoek dan een van de concerten of de Copernicus tentoonstelling die nog tot t/m 31 oktober te zien is. In de Librije, de eeuwenoude kettingbibliotheek in de Walburgiskerk, ligt een van van de exemplaren van Copernicus’ enige en beroemdste boek ‘Over de omwentelingen van de hemellichamen’. Het is net voor zijn dood in 1543 verschenen en droeg bijzonder veel bij aan de wetenschappelijke revolutie. Rond de tentoonstelling zijn veel activiteiten georganiseerd. Zo staat er op enkele dagen een mobiel planetarium in de Walburgiskerk.

Print Friendly, PDF & Email