Leerlingen doen SOGK-speurtocht ‘Kijk, een kerk!’

Wilt u een monumentale kerk bezichtigen met uw kinderen? Of zoekt u een leuk educatief schoolreisje voor uw leerlingen? Met de speurtocht ‘Kijk, een kerk!’ van de SOGK hoeven kinderen zich geen moment te vervelen. Ook pikken ze dankzij het kijkblad extra veel informatie op. Dat bleek wel uit het bezoek van basisschool De Wiekslag aan de Martinuskerk in Rijswijk.

Elk jaar maken de leerlingen van basisschool De Wiekslag een educatief schoolreisje naar de Martinuskerk in Rijswijk. Ook dit jaar nam Ineke Somsen, docent geestelijke vorming, ze mee naar het monument. Met één verschil: het kijkblad ‘Kijk, een kerk!’, een soort speurtocht voor kinderen van groep 6, 7 en 8 die een monumentale kerk in Gelderland bezoeken. Het resultaat? Ze hebben zich prima vermaakt en namen de informatie veel gemakkelijker in zich op.

educatief_schoolreisje_martinuskerk_rijswijk

Hele gebouw zorgvuldig bekeken
Volgens de rondleider, dominee Gea van der Velde, hadden de leerlingen zichtbaar plezier in het kijkblad ‘Kijk, een kerk!’. Ook viel het haar op dat ze dankzij het kijkblad het hele gebouw goed in zich hadden opgenomen. Ze vroeg wat de kinderen het mooiste, leukste of het meest bijzonder vonden in de kerk. En verbaasde zich over de gedetailleerde antwoorden: de leerlingen kozen niet voor het eerste het beste. Een van de kinderen vond het ‘kamertje’ – de kansel – het leukst. Een paar het orgel: ‘Net een klein kasteel met torens’. En een derde groep koos voor de versieringen op de grafstenen.

Kijkblad zit goed in elkaar
De rondleider en de docent zijn enthousiast over de speurtocht. Het kijkblad zit goed in elkaar, met veel vragen, opdrachten en extra informatie. Ook sloot de speurtocht goed aan op de lessen van Somsen over religieuze gebouwen. En wat vonden de kinderen er van? ‘Leuk!’

basisschool_bezoekt_martinuskerk

Hoe komt u aan het kijkblad?
‘Kijk, een kerk!’ wordt gratis verstrekt in de kerken, kapel en synagoge die de SOGK beheert. U kunt het kijkblad ook downloaden en zelf uitprinten. Wilt u een aantal exemplaren bestellen? Neem dan contact op met de SOGK. U kunt ons emailen op info@oudegeldersekerken.nl onder vermelding van ‘Kijk, een kerk!’.

Educatieve schoolreisjes
Naast ‘Kijk, een kerk!’ biedt de SOGK ook andere mogelijkheden voor educatieve schoolreisjes. Voor basisschoolleerlingen hebben we educatieve programma’s ontwikkeld in Kranenburg, Groenlo en Leur. Het lesmateriaal en de digibordlessen kunt u downloaden of bestellen. Ook de Maartenskerk in Etten wordt jaarlijks bezocht door lagere scholen uit de omgeving. Middelbare scholieren bezoeken bijvoorbeeld de Zutphense synagoge.