Cuypers-wandelroute op de Kranenburg

Rond de kerk op de Kranenburg is een wandelroute uitgezet die u langs diverse monumenten en gebouwen van architectPierre Cuypers voert, die in de tweede helft van de 19e eeuw zijn gebouwd. In het begin van zijn carrière als architect, ontwierp Cuypers verschillende gebouwen in een gebied dat in feite een niemandsland was. Kranenburg als dorp bestond toen nog niet.

De wandeling start bij de kerk (nu Heiligenbeeldenmuseum) en voert onder andere langs de pastorie, processiekapel, grafkapel op het rooms-katholieke kerkhof, het schoolmeestershuis en enkele bijgebouwen van het landgoed Wientjesvoort. De route is ongeveer 14 kilometer lang en kan worden verkort tot 10 kilometer.

De beschrijving is onder andere te koop in het Heiligenbeeldenmuseum.

Als u meer wilt weten over Cuypers en hoe hij hier terecht kwam, dan is het boekje ‘Cuypers op de Kranenburg’ een aanrader. Dit beschrijft de zoektocht naar een verklaring voor het feit dat Cuypers, de meest bekende Nederlandse architect van de 19e eeuw en ontwerper van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, in Kranenburg terecht kwam.

Bezoek eens een evenement in een van onze kerkgebouwen
Kijk in de agenda voor de laatste activiteiten