De torens

Gemeente Bronckhorst heeft, naast de kapel in Bronkhorst, ook vijf monumentale kerktorens aan Oude Gelderse Kerken overgedragen: de laatmiddeleeuwse torens van de protestantse kerken van Hengelo, Hummelo, Vorden, Voor-Drempt en Hoog-Keppel. In 2012 zijn ook de kerken van Voor-Drempt en Hoog-Keppel in bezit gekomen van Oude Gelderse Kerken.

Hengelo

De kloeke, maar fijn gedetailleerde toren van de Sint-Remigiuskerk in het Gelderse Hengelo dateert van het midden van de 15de eeuw. De toren is in de kerk ingebouwd en staat grotendeels in het schip. Hij bestaat uit drie geledingen, de onderste geleding is met tufsteen bekleed, de twee andere delen zijn opgetrokken van baksteen met speklagen van tufsteen. Aan de noordzijde staat een traptoren die tot de tweede geleding reikt. De toren heeft een gotische ingang. De toren is een monument (nummer 21506) en is in 2011 overgenomen door Oude Gelderse Kerken.

Dhr. Geert Hiddink
E g.hiddink5@kickxl.nl

Hummelo

In Hummelo staat een neogotische zaalkerk. In 1838-1839 verving deze nieuwe kerk een laatmiddeleeuwse voorganger. De bijbehorende vierkante bakstenen toren is half inpandig en springt uit de voorgevel naar voren. De toren van Hummelo bestaat uit twee geledingen, waarop een achtkantige lantaarn rust. Het portaal dat toegang geeft tot de toren en de kerk is voorzien van pilasters en hoofdgestel. De toren is een monument (nummer 22807) en is in 2011 overgenomen door Oude Gelderse Kerken.

Dhr. Ben de Vries
E mts.de.vries@agroweb.nl

Vorden

De toren van de kerk in Vorden staat tegen de laatmiddeleeuwse kerk aan, oorspronkelijk gewijd aan Antonius. De vier geledingen hoge toren is geheel uit baksteen opgebouwd en dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 14de eeuw. Opmerkelijk is dat de spitsboog van de ingang bij een restauratie (1896-1899) aan de buitenzijde werd gewijzigd in een neoromaanse ronde boog. Tegen de torenwand staat de grafzerk van Berend van Hackfort (overleden in 1557) met in reliëf een ridderfiguur. De toren is een monument (nummer 38120) en is in 2011 overgenomen door Oude Gelderse Kerken.

Dhr. Henk Menkveld
E h.w.menkveld@hetnet.nl

Steun de Stichting
Word donateur, voor beheer en behoud van religieus erfgoed in Gelderland

hengelo_toren

Kerkstraat 8, 7255 CB Hengelo.

hummelo_toren

Dorpsstraat 22, 6999 AD Hummelo

vorden_toren

Kerkstraat 2, 7251 BC Vorden.