Kranenburg

H.-Antonius-van-Paduakerk, Heiligenbeeldenmuseum in een kerk van Cuypers

Ligging

De kerk is gelegen in het dorp Kranenburg aan de provinciale weg N319 tussen Vorden en Ruurlo. De afstand naar station Vorden is ca. 3 km; er is geen openbaar vervoer.
Behalve de kerk zijn in de nabije omgeving nog meer Cuypers-monumenten te vinden. Met behulp van een routebeschrijving met foto's kunt u een wandeling (14 km, in te korten tot 10 km) langs diverse monumenten maken. De route is te koop in het museum en bij de VVV. De Cuypers-monumenten zijn ook beschreven in het boek Cuypers op de Kranenburg. De basis voor een kerkdorp, dat u via de site van het Heiligenbeeldenmuseum kunt bestellen.

kranenburg_2010_7551

Panoramafoto

Bekijk het exterieur en interieur van de H.-Antonius-van-Paduakerk op de 360º-foto.

Gebruik

In 1999 is de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg opgericht om dit religieus erfgoed in stand te houden. Deze stichting exploiteert het inmiddels nationaal erkende en geregistreerde Heiligenbeeldenmuseum. Daarnaast is de kerk ook zeer geschikt voor zanguitvoeringen en concerten. Naast de vaste tentoonstelling van heiligenbeelden is er ieder jaar een speciaal thema. Ook vindt jaarlijks een kerstgroepententoonstelling plaats met honderden kerstgroepen uit particuliere verzamelingen en eigen collectie. In de kerk vinden geen erediensten meer plaats.

kranenburg

Geschiedenis

De H.-Antonius-van-Paduakerk is ontworpen in 1855, gebouwd in 1856 en volgende jaren en gewijd in 1867. Het is de oudst bewaard gebleven kerk van architect P.J.H. Cuypers, bekend geworden door de bouw van meer dan 60 kerken, het Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam en kasteel Haarzuilens. De kerk is een neogotische driebeukige kruisbasiliek en aangewezen als rijksmonument, evenals de daarnaast gebouwde pastorie en delen van het aan de overzijde gelegen rooms-katholieke kerkhof. De bouw werd destijds financieel mogelijk gemaakt door leden van de adellijke familie Van Dorth tot Medler, waarvan de nazaten nog steeds de havezates Het Medler en Het Zelle bewonen. In het najaar van 2009 is de kerk door het parochiebestuur overgedragen aan Oude Gelderse Kerken.

Interieur

De kerk is aan de oostzijde verbonden met de privé-bewoonde pastorie en aan de westzijde met het in 1901 gebouwde voormalige Franciscanenklooster. De oorspronkelijke polychromie is ruim 40 jaar geleden vervangen door wit pleisterwerk. Ook een deel van de inventaris, zoals de communiebank, preekstoel en zijaltaren, is toen verwijderd. De fraaie en originele glas-in-loodramen (atelier F. Nicolas) zijn nog steeds de moeite waard. Het orgel is van 1845.

Restauraties

Tussen 1985 en 1995 zijn onder andere de toren, de ramen, het voegwerk en delen van het dak gerestaureerd. Er ligt een restauratieplan voor verdere bouwkundige restauraties en eventueel herstel van de oorspronkelijke polychromie.

Virtuele tour door het Heiligenbeeldenmuseum
Klik met de muis en scroll door de kerk heen

Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg
Contact, route en meer informatie