Hoog-Keppel

Dorpskerk of Petrus-en-Pauluskerk

Ligging

De Petrus-en-Pauluskerk of Dorpskerk ligt aan de Van Panhuysbrink en vormt daarmee het hart van het dorp. De kerk is omgeven door een pittoreske, eeuwenoude begraafplaats.

concert_barokensemble_zeven_draads_dorpskerk_hoog_keppel06_07_2014
Panoramafoto

Bekijk het exterieur en interieur van de Dorpskerk op de 360º-foto.

Gebruik

De protestantse gemeente Drempt en Oldenkeppel is de vorige eigenaar van de kerk. Na de overdracht aan Oude Gelderse Kerken is deze kerkelijke gemeente de belangrijkste huurder van het gebouw voor kerk-, rouw- en trouwdiensten. Daarnaast organiseert de Plaatselijke Commissie samen met KeppelCultuur allerlei culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten en evenementen.

Geschiedenis

De plek waar nu de kerk staat - op het hoogste punt in de wijde omgeving - is vermoedelijk de oorspronkelijke nederzetting Keppel met de burcht, een tijnshof en een kapel. De oudste vermelding van de kerk is een akte van 9 augustus 1310. Daar staat dat Wolter van Keppel een nieuw altaar schonk, dat in de kapel van Keppel werd opgericht ter ere van Maria. Dit betekent dat de stichting van de kerk terug zou kunnen gaan tot de 11de, misschien tiende eeuw.

In 1392 kreeg de parochie van Olden Keppel van bisschop Floris uit Utrecht toestemming om de kapel te vervangen door een echte kerk, mits die gewijd zou worden aan de heiligen Petrus en Paulus. Dat gebeurde spoedig daarna en aldus werd het huidige kerkgebouw opgericht.

Met de tufsteen die vrijkwam met de sloop van de kapel werd in romaanse stijl de toren gebouwd en met nieuwe bakstenen werd de kerk in de vorm van een driebeukige pseudobasiliek opgetrokken in gotische stijl.

hoogkeppel

Hoe de onttakeling van het kerkgebouw daarna is verlopen, is niet nauwkeurig na te gaan. Rond 1740 is de noordbeuk en later die eeuw de zuidbeuk van de kerk gesloopt. Hierdoor zijn de grafkelders van de van Pallandts en de van Schuylenburchs buiten de kerk komen te liggen.

Later is achter de preekstoel nog een muur gebouwd om koor en schip van de kerk te scheiden. Het is nu een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor. Over veranderingen aan het interieur van de kerk is van de 16de tot de 19de eeuw weinig opgetekend.

De kerk werd in 2012 overgedragen aan Oude Gelderse Kerken.

Gebouw

De Petrus-en-Pauluskerk is een 15de-eeuwse laatgotische pseudo-basiliek, oorspronkelijk met zijbeuken. De romaanse toren stamt uit de 12de eeuw en heeft twee geledingen met een ingesnoerde spits. Het benedendeel is van tufsteen en heeft een romaanse ingang tot alleen de toren.

sogk_slideshow2a

Door allerlei verbouwingen en aanpassingen oogt de kerk uitwendig wat ‘verminkt’. In de noord- en zuidmuur zijn de dichtgemetselde pijlerarcaden te zien, die vroeger de lage zijbeuken verbonden met het middenschip. In de vulmuren van de wijde bogen zitten nu vensters met gietijzeren harnassen. Aan de buitenkant van de Dorpskerk ziet u nog de vierkante pijlers met geprofileerde kraagstenen waarop vroeger de gewelven van de zijbeuken ontsprongen.

Restauraties

In de periode 2004-2012 is restauratief onderhoud gepleegd. In 2011 is de kerk geheel gerestaureerd. De houten gebinten van de kap zijn deels vernieuwd, het stucwerk van de kerkzaal is gerestaureerd, de consistorie (het vroegere koor) is in de oude staat teruggebracht, het hele interieur is geverfd en gesausd, het metselwerk buitenom is waar nodig aangepakt en opnieuw gevoegd en er zijn nieuwe afdekplaten op de steunberen aangebracht.

Interieur

Het gepleisterde interieur met zijn stucplafond (vermoedelijk aangebracht in 1815) vormt een zaalkerk van de toren tot de wand die de koorsluiting afscheidt. De kerk herbergt twee 16de-eeuwse grafzerken.

De eikenhouten preekstoel is achtkantig, met toogpanelen en Jonische hoekpilasters, naar de stijl te oordelen uit de tweede helft van de 17de eeuw. Het orgel, gebouwd door ‘Matijs van Deventer Orgelmaeker tot Nimegen’, is een geschenk uit 1740 van Baron van Pallandt van Keppel.

Burg. Van Panhuysbrink 11, 6997 AA Hoog-Keppel
Contact, route en meer informatie

Trouwen in Hoog-Keppel

De Dorpskerk van Hoog-Keppel is een prachtige, rustieke locatie om te trouwen. Het groene kerkhof rondom de kerk met hoge beukenbomen is perfect voor een mooie fotoreportage. In de kerk is plaats voor 100-120 genodigden.

Na de huwelijkssluiting kunt u in de Dorpskerk of in het naastliggende Kerkhuis met een klein gezelschap toasten met champagne, uw receptie houden of dineren (catering te verzorgen door bruidspaar). In de nabije omgeving zijn ook andere faciliteiten voor een receptie of diner, bijvoorbeeld De Gouden Karper in Hummelo.

In de Dorpskerk kan in principe op alle dagen van de week worden getrouwd. Ook voor burgerlijke huwelijksvoltrekkingen kunt u hier terecht. In overleg kunt u de Dorpskerk zelf aankleden. Wilt u de piano of het orgel laten bespelen? Er is een vaste organist beschikbaar; een gastorganist is ook welkom.

Verhuur

De Dorpskerk is niet alleen een romantische trouwlocatie, het is ook een mooie plaats voor:

• een receptie of netwerkbijeenkomst;
  • een lezing, vergadering of congres;
  • cursussen, concerten en theatervoorstellingen.

In de Dorpskerk is een uitstekende geluidsinstallatie, een beamer en groot scherm. Ook is de kerk vanwege de goede lichtinval zeer geschikt voor exposities.

Kosten

Trouwen in de Dorpskerk kost €250 voor 1 dagdeel, voor 2 dagdelen €320 en voor een hele dag €390. Wilt u meer weten? Er is ook een uitgebreide tarievenlijst voor trouwen en andere activiteiten in de Dorpskerk.

Dhr. Theo Koele
E koele@chello.nl

hoogkeppel_toren

Adres van de kerk: Burg. Van Panhuysbrink 11, 6997 AA Hoog-Keppel