Groenlo

Oude Calixtuskerk

Ligging

Het vestingstadje Groenlo heeft nog de bastions en een omwalling naar het oud-Nederlandse stelsel, inclusief gracht met ravelijn. Het stadje kreeg in 1277 stadsrechten. Groenlo ligt aan de N18 en is goed bereikbaar met openbaar vervoer.

groenlo2

Gebruik

In de Oude Calixtuskerk is een tweedeling gemaakt tussen het koor en het schip. Het koor is de thuisbasis van de protestantse gemeente en dient als kerkelijk centrum voor de erediensten en nevenactiviteiten. Door middel van een glazen wand is het koor gescheiden van het schip met de twee zijbeuken.

Deze ruimte van 600 m2 is geschikt voor verschillende soorten activiteiten en evenementen, zoals concerten, voorstellingen, exposities, symposia, lezingen en presentaties voor een groter publiek. De specifieke karakteristieke uitstraling van deze ruimte maakt uw activiteit of evenement extra bijzonder en sfeervol. In de Oude Calixtus kunnen ook huwelijks- en begrafenisdiensten van alle gezindten worden gehouden.

groenlo1

Geschiedenis

In 785 ging de Saksische vorst Widukind over tot het christendom. Dat maakte de weg vrij voor de vanuit Münster opererende Ludger om het gebied van de nederzetting ‘Grunloh’ te kerstenen. Vermoedelijk is toen al een kerkje gebouwd op de plaats van een heidens heiligdom. In 1016 werd Groenlo de hoofdkerk van de wijde omgeving en in die tijd moet er een stenen kerkje zijn gebouwd.

In de middeleeuwen beleefde Groenlo een periode van welstand en in 1234 werd de Calixtuskerk in tufsteen opgetrokken. In 1371 werd de kerk verrijkt met een toren. Eind 15de eeuw is het geheel in gotische stijl verbouwd en uitgebreid tot de kerk zoals zij er nu uitziet. Na de verovering van Groenlo in 1627 door Frederik Hendrik ging de Calixtuskerk over naar de reformatie. Maar het ‘oude geloof’ is door de inspanningen van de Duitse kloostergemeenschap Zwillbrock nooit helemaal verdwenen. De gemeente Groenlo liet in 1699 nog welwillend een pastoor toe, die kerk hield in het ‘pannenhuys’ even buiten de stad. Voor de katholieken werd in 1748 binnen de grachtengordel de Nieuwe Calixtuskerk gebouwd.

De spitse toren van de Oude Calixtuskerk brandde in 1836 af. Daarvoor kwam de huidige lantaarnvormige bekroning in de plaats. In 1978 werd de kerk overgedragen aan Oude Gelderse Kerken.

Gebouw

De Oude Calixtus is een gotische kerk met toren uit 1371, voorzien van een lantaarnvormige bekroning uit de 19de eeuw. De Romaanse doopvont dateert nog uit de tijd van het tufstenen kerkje van 1234.

Restauraties

Tijdens de restauratie in 1952/1953, waarbij nog resten zijn gevonden van een oude heidense offerplaats, is een betonnen vloer aangelegd in de toren, die niet bepaald paste bij het middeleeuwse karakter van het bouwwerk. In het najaar van 2000 is deze vloer vervangen door een laag van reusachtige eiken balken. In 2005-2007 vond een omvangrijke restauratie en revitalisatie van de Oude Calixtuskerk plaats, die nu als multifunctioneel middelpunt van Groenlo functioneert.

Bronnen

Jan Baggen, 'Beeld van een kerk'. In: Deventer Dagblad Combinatie, 1992, p. 68 en 84
K. Boeder, 'Monumentennieuws'. In: Bulletin Stichting Oude Gelderse Kerken, jrg. 27, voorjaar 2001, p. 29

Mattelierstraat 5, 7141 BP Groenlo
(bezoekadres, geen postadres)
Contact, route en meer informatie

Trouwen in Groenlo

De Oude Calixtus is een sfeervolle trouwlocatie geschikt voor kleine en grote gezelschappen. Er is mogelijkheid voor koffie, taart of champagne en u kunt er zelfs uw receptie, diner en bruiloftsfeest houden. Denkt u bijvoorbeeld aan een huwelijkssluiting in het intieme koor (70 zitplaatsen). Aansluitend kunt u in het schip van de kerk een receptie (tot 600 genodigden) of diner (tot 300 genodigden) houden. De kerk beschikt over een volledige horecavergunning en er is een professionele beeld- en geluidsinstallatie aanwezig.

In principe kan er op alle dagen van de week worden getrouwd; ook een burgerlijk huwelijk is mogelijk. In overleg kunt u zelf de aankleding van de kerk verzorgen. We hebben een vaste organist, maar u mag ook een gastorganist uitnodigen.

Voor uw receptie, diner of feest zijn in de nabije omgeving voldoende horecagelegenheden.

Kosten

€ 500 voor gebruik van de kerk (plus eventuele schoonmaakkosten en meerkosten voor extra werkzaamheden en/of verwarmingskosten).

Dhr. Ben Verheij
E btmverheij@gmail.com
Meer informatie: www.oudecalixtus.nl

Adres van de kerk: Mattelierstraat 5, 7141 BP Groenlo (bezoekadres)