Drempt

Sint-Joriskerk, eeuwenoude kerk in Oude IJssel-streek

Ligging

In de bocht van de rijksweg van Doesburg naar Doetinchem ligt de oude kerk van Drempt, aan het einde van een oude Hessenweg, die over de heuvels langs de Oude IJssel tot ver in Duitsland te volgen is. Drempt behoort tot gemeente Bronckhorst.

drempt2
Panoramafoto

Bekijk het exterieur en interieur van de Sint-Joriskerk op de 360º-foto.

Gebruik

De kerk is overdag op aanvraag toegankelijk voor bezichtiging. Het gebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente Drempt en Oldenkeppel. Na de overdracht aan Oude Gelderse Kerken is deze kerkelijke gemeente de belangrijkste huurder van het gebouw voor de gebruikelijke kerk-, rouw- en trouwdiensten (zie kader). Daarnaast worden er andere activiteiten ontwikkeld.

Geschiedenis

Drempt werd in 731 gesticht door Karel de Grote. De kerk van Drempt werd in datzelfde jaar nog gebouwd. Volgens de overlevering zijn de beeldjes in de zuidmuur van de toren van Karel de Grote en zijn vrouw. Maar waarschijnlijk stellen ze Sint Ludger en de Heilige Catharina voor. De beeldjes dateren hoogstwaarschijnlijk uit de twaalfde eeuw. In 1067 wordt de kerk voor het eerst in de archieven genoemd. Daarvoor heeft er vermoedelijk een houten kapel gestaan. De verbrandingsresten daarvan zijn op de fundering van ijzeroer gevonden.

Gebouw

De romaanse toren uit de 12de eeuw werd in de 14de eeuw verhoogd. De tufstenen toren is rijk versierd met lisenen en boogfriezen. Het bakstenen, gotische koor met netgewelf stamt uit de 15de eeuw. Het vroege 16de-eeuwse schip werd in de 19de eeuw gesloopt, omdat het op instorten stond. Het is herbouwd in neogotische stijl. Dit neogotische schip werd tijdens de restauratie van 1961-1963 weer afgebroken en herbouwd in de huidige, pseudobasilikale (driebeukige) vorm.

Restauraties

In de periode 1937-1939 is de toren gerestaureerd. De kerk zelf onderging tussen 1947 en 1959 een restauratie. De kerk werd in 2012 overgedragen aan Oude Gelderse Kerken. In datzelfde jaar vond een dringend noodzakelijke restauratie van de toren plaats.

Beeldhouwwerk van Eduard van Kuilenburg
In de kerk bevindt zich beeldhouwwerk van Eduard van Kuilenburg, gemaakt in 1954. In de zuidelijke kapel vindt men de symbolen voor de vier evangelisten; in de noordelijke kapel vier doopsymbolen. In de zijgangen de zeven hoofdzonden en de zeven werken van barmhartigheid. Boven de kansel staat een duiveltje, boven het doopvont een engeltje. Daartussen in acht beeldjes de 12 artikelen van het geloof.

Wandtapijten van Gunhild Kristensen
Ter verbetering van de akoestiek zijn tien wandtapijten opgehangen. De tapijten zijn twee bij drie meter. Ze zijn ontworpen door Gunhild Kristensen en geknoopt in de Noorse ryetechniek door de Dremptse bevolking. Aan de noordwand hangen de morgenster, de distel, het kruis, de palmtak en de wijnstok en aan de zuidzijde de mosterdplant, het geknakte riet, de zon der gerechtigheid, de fontein des levens en de korenaren. De nagalm is hiermee teruggebracht van zes tot drie seconden.

Het orgel is oorspronkelijk afkomstig uit de Eusebiuskerk in Arnhem en heeft een fraaie orgelkas uit 1777. Het wapen van de schenker, vermeld op de tekst onder het orgel, bekroont het geheel. In 1964 werd het orgel gerestaureerd. Ook het houtsnijwerk is toen hersteld.

Kerkstraat 1, 6996 AE Drempt
Contact, route en meer informatieie

Trouwen in Drempt

In de Sint-Joriskerk in Drempt kunt u op alle dagen van de week terecht voor een huwelijkssluiting; ook een burgerlijk huwelijk is mogelijk. Er is plaats voor zo'n 150 gasten en het is toegestaan om zelf de aankleding te verzorgen. We hebben een vaste organist beschikbaar, een gastorganist kan in overleg. Er is mogelijkheid voor koffie, taart, champagne, in overleg met de contactpersoon van de kerk. In de nabije omgeving zijn faciliteiten voor receptie/diner.

trouwen_in_de_sint_joriskerk_voor_drempt

Verhuur

De Sint-Joriskerk is zeer geschikt voor de expositie van schilderijen. Er hangt een railsysteem met verlichting. Daarnaast is de kerk vanwege de akoestiek ook een uitgelezen plaats voor optredens van koren. Ook voor andere concerten en toneeluitvoeringen kunt u het monument huren. Er staat een piano en er is een uitstekende geluidsinstallatie. Daarnaast kunt u terecht in de Sint-Joriskerk als u een lezing, workshop, congres of netwerkbijeenkomst wilt organiseren.

Kosten

De tarieven voor een huwelijk in de Sint-Joriskerk in Drempt zijn op aanvraag. Bij de gemeente Bronckhorst vindt u meer informatie over trouwen in Bronckhorst en kunt u een trouwambtenaar uitkiezen.

Mw. Gerrie Uenk
E uenoost@planet.nl