Bronkhorst

Kapel Bronkhorst, schilderachtige kapel in het kleinste stadje van Nederland

Ligging

De kapel ligt aan de Kapelstraat in Bronkhorst dat sinds 1482 stadsrechten bezit. Bronkhorst ligt aan de uiterwaarden van de IJssel. Het Bronkhorsterveer brengt u over de rivier.

kapel_bronkhorst_carelvgestel
Panoramafoto

Bekijk het exterieur en interieur van de kapel in Bronckhorst op de 360º-foto.

Gebruik

In de kapel vinden regelmatig culturele activiteiten plaats, van april tot en met oktober is er wekelijks een expositie. Ook is de kapel een gewilde trouwlocatie.

Geschiedenis

De kapel wordt voor het eerst genoemd in een akte van 24 april 1344. Gijsbrecht van Bronckhorst en zijn echtgenote Catharina van Leefdeal, wijdden de kapel aan de Heilige Maagd Maria en Sint Maarten. In de akte is sprake van een ‘opnieuw gestichte kapel’, waaruit blijkt dat het kapelletje al een voorganger moet hebben gehad op of nabij het kasteel Bronckhorst.

De pastoor van de parochie Steenderen gaf in 1360 toestemming tot de bouw van een grotere kapel onder voorwaarde dat de rechten van de parochiekerk zouden worden gehandhaafd. In 1633 woedde een stadsbrand in Bronkhorst. De kapel werd beschadigd en in 1636 hersteld.

Kapel wordt pakhuis en schoollokaal
In de 18de eeuw raakte het kapelletje in verval. Er werd niet meer ‘gekerkt’ en het is zelfs even gebruikt als pakhuis. In 1843 verbouwde men het gebouwtje tot school, omdat het schooltje van Derk Hendrik Seesink aan zijn woonhuis (Uilenhoek 1) te klein was geworden voor zijn 50 leerlingen.

Dominee A.M. Nortier pleitte in 1954 de school weer opnieuw te gebruiken voor godsdienstoefeningen. Dankzij dr. J.H. van Heek en mr. A. Staring van de Wildenborgh in Vorden, de toenmalige burgemeester en wethouder, kwamen fondsen vrij voor de restauratie. Architect Heineman en aannemer Gerrit Hulshof voerden deze restauratie in 1962 en volgende jaren uit op basis van een oude tekening van Jan de Beyer uit 1742. De kapel is in 2011 overgedragen aan Oude Gelderse Kerken.

Gebouw

Het is een eenbeukig bakstenen kerkje vermoedelijk uit 1344, met een driezijdige sluiting, steunberen en een gedrukt spitsboogvenster. Aan de westzijde bevindt zich een uitbouw die als toegangsportaal dienst doet. Waarschijnlijk is het schip in steen overwelfd geweest en was aan de noordzijde een zijbeuk aanwezig. De kap en het klokkentorentje zijn gebouwd na de stadsbrand van 1633. In de dakruiter bevindt zich een klok (1658) van een anonieme gieter met een diameter van 45 centimeter.

Restauratie

Na een ingrijpende restauratie in 1962 heeft de kapel zijn oorspronkelijke uiterlijk weer teruggekregen.

Interieur

In de kapel bevinden zich een 18de-eeuws kabinetorgel, wapenborden van Joost, graaf van Limburg Stirum, heer van Bronkhorst, Wisch en Borculo (1583-1621) en zijn echtgenote Maria, gravin van Holstein-Schauwenburg-Sternenberg, de vlag van de schutterij en oude wapenschilden uit de gildetijd.

Kapelstraat 2, 7226 LL Bronkhorst
Contact, route en meer informatie

Trouwen in Bronkhorst

Dankzij de romantische sfeer is de kapel Bronkhorst een zeer geliefde trouwlocatie. Bronkhorst - het kleinste stadje van Nederland - is ook een prachtige plek voor de fotoreportage van uw huwelijk. In de nabije omgeving zijn faciliteiten voor uw receptie en/of diner, bijvoorbeeld bij Herberg De Gouden Leeuw of het Wapen van Bronkhorst. De vaste cateringbedrijven van de kapel zorgen voor koffie, taart, champagne, etc. Mits in overleg, kunt u de trouwkapel zelf aankleden. Een organist kan geregeld worden.

Er kan op alle dagen van de week worden getrouwd; ook een burgerlijk huwelijk is mogelijk in de kapel.

€ 340 voor gebruik van de kapel; € 360 voor het burgerlijk huwelijk.

Dhr. Hans Klompenhouwer
h.klompenhouwer@kpnmail.nl
Meer informatie: www.trouwkapelbronkhorst.nl

trouwen_in_kapel_bronkhorst

Foto © Trouwkapel Bronkhorst

Adres van de kerk: Kapelstraat 2, 7226 LL Bronkhorst
Openingstijden: Tijdens de exposities van april tot en met oktober van 10.00 tot 18.00 uur.
Bezoek (auto): Klik hier om uw route te plannen
Contactpersoon: Dhr. Hans Klompenhouwer