Agenda

okt 2019

Mariapresentatie met zang en beeld

27/10/2019
11:30 - 13:00

Presentatie Ave Maria in Brabant en daarbuiten door Eric Kolen en Lily Hollanders met beeld, muziek en zang in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg. Eric is ruim 20 jaar verbonden geweest aan Omroep Brabant. Zijn presentatie met anekdotes over Maria en de Mariaverering in Brabant en daarbuiten is al vele malen vertoond en heeft overal enthousiaste reacties opgeleverd. Vanaf 11.30 uur inloop met koffie/thee. De toegang is € 5,-; met de Museumkaart is de toegang gratis.

Gepassioneerde gipsyklanken in Oude Sint-Victorkerk

27/10/2019
15:00 - 17:00

In het kader van het 45-jarig jubileum van Oude Gelderse Kerken geeft het gipsy trio La Manouche een concert in de Oude Sint-Victorkerk in Batenburg.

Bij de muziek van La Manouche waant de luisteraar zich even aan het kampvuur bij de woonwagen. Dit trio heeft een gevarieerd programma met gepassioneerde liederen en muziek uit de Roma- en Sinti-cultuur. Moeiteloos wordt swing á la Django Reinhardt gecombineerd met muziek uit de Balkan en flamencoklanken uit de Camargue. Met geraffineerd gitaarwerk en melodisch klarinetspel worden de veelal weemoedige liederen ten gehore gebracht. Tijdens het concert krijgt het publiek ook tekst en uitleg over de gezongen stukken en achtergrondinformatie over het reizende volk.

La Manouche bestaat uit: Mouche Palts (gitaar/zang) Roelof Posthumus (klarinet) en Manito (gitaar). De inloop is vanaf 15 uur, het optreden begint om 15.30 uur. Iedereen is welkom, gratis toegang, vrije gift na afloop.

 

Russische grootmeesters

27/10/2019
15:00 - 16:30

In het kader van de jubileumreeks Muziek in Oude Gelderse Kerken geven projectkoor Cappella ad Fluvium en het Nijmeegs Blazers Ensemble Russische grootmeesters ten gehore in de Walburgiskerk in Zutphen. Iedereen is welkom, de toegang is vrij.
Groots en meeslepend is de Russische cultuur, niet alleen in literatuur en schilderkunst, maar zeker ook in de muziek. Dat is wat Cappella ad Fluvium en het Nijmeegs Blazersensemble de luisteraar willen laten ervaren. Hert projectkoor zingt werken van Russische grootmeesters op teksten uit de Russisch-orthodoxe liturgie, onder anderen van Rachmaninov, Tsjaikovski en Schnittke. Niet minder indrukwekkend is Stravinsky’s zelden uitgevoerde Mis, een stuk voor koor, hout- en koperblazers. Verder zal het blazersensemble Stravinsky’s Symphonie voor Blazers uitvoeren.

Kijk voor meer informatie ook op de website van Cappella ad Fluvium.

nov 2019

Yentl Flavour

03/11/2019
15:00 - 16:30

Op 3 november speelt het trio Yentl Flavour in de Maartenskerk in Etten in het kader van het jubileumjaar van Oude Gelderse Kerken. Het Zutphense trio trad de afgelopen jaren in heel het land op. De groep brengt een variatie aan Jiddische liederen, klezmer, folk, Ierse instrumentals, klassieke titels en eigen werk. In een ongedwongen presentatie wordt het publiek meegenomen naar verschillende sferen en emoties die in de klanken en teksten voorbijkomen. Afwisselend is ook de combinatie van gebruikte instrumenten. Yentl Flavour bestaat uit Anna Maria Roos (zang) Lizelore Molier (zang & viool) en Allert van der Heijden (gitaar, mandoline en zang).

Inloop vanaf 14.30 uur, toegang is vrij, iedereen is welkom. Ontvangst met koffie & thee. Na het concert bestaat de mogelijkheid om onder het genot van een drankje na te praten met de musici. Vrije gift na afloop.

Jubileumconcert in de synagoge van Zutphen

10/11/2019
15:00 - 16:30

Op 10 november speelt het trio Yentl Flavour nogmaals in het kader van het jubileumjaar van Oude Gelderse Kerken, ditmaal in de synagoge van Zutphen. Ook hier start is de inloop vanaf 14.30 uur, de toegang is vrij en iedereen welkom.

Ontvangst met koffie & thee. Na het concert bestaat de mogelijkheid om onder het genot van een drankje na te praten met de musici. Vrije gift na afloop.

Expositie in Aerdt

17/11/2019 - 08/12/2019

Origami Janine van Dalen is gegrepen door papier. In haar opleiding tot grafisch vormgever moest zij een ontwerp maken voor een eindexpositie als afronding. Het werd origami. Zij heeft dat zo weten te ontwikkelen dat haar werk geëxposeerd werd in museum De Fundatie in Zwolle.

Sieraden Zilvergilde L’Uniek is een collectief van enkele edelsmeden uit Doesburg en omgeving: Irene van der Horst-Bakker, Yvon Bilderbeek en Tiny van Zeijl. Zoals het vroeger bij de gilde ook gebruikelijk was, maken zij ieder hun eigen sieraden in eigen stijl, maar ze delen hun passie, inspiratie en vakmanschap. Hun sieraden zijn altijd uniek en ook een beetje ludiek.

Schilderwerk Het werk van Agnes Oosthuis-Weelink is te omschrijven als abstract in oneindig veel structuren of (semi) realistisch. Zij werkt met olieverf soms gecombineerd met ecoline krijt of inkt. Het gaat haar om een krachtige uitstraling en dat bereikt zij vooral met olieverf.

Bij de opening op 17 november zal Alie Hadders duetten zingen met tenor Jurgen de Jong met pianobegeleiding van Frank Leurs.

dec 2019

Tentoonstelling kerstgroepencollectie Jacob Graansma

06/12/2019 - 12/01/2020
12:00 - 17:00

De kersttentoonstelling zal dit jaar grotendeels bestaan uit groepen uit de collectie van Jacob Graansma. Hij werkt samen met Christian Wucherpfennig, een Duitse art-designer en fotograaf uit Kleve.

Graansma bezit ruim 200 groepen en objecten, voornamelijk oude groepen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Topstukken zijn onder andere een Napolitaanse groep van rond 1780 en een groep uit het Maria Laach-klooster in de zogenaamde Beuroner Stil van rond 1920.

Veel oude groepen zijn handgesneden unicaten, maar er is bijvoorbeeld ook een collectie oude papieren vouwkrippen. Bij de meeste groepen is een passend kastje gemaakt, voor een theaterkrip uit 1880 is bijvoorbeeld een soort theater gebouwd. Weer andere groepen hebben een passende achtergrond, waarbij wordt gekeken naar de stijl en uitstraling van de groep. Dit kan een traditionele stal zijn, maar ook een ruïne of een kapel.

Er wordt een kastkrippen geëxposeerd die is gebouwd met de verkondiging van de engel aan Maria en de vlucht naar Egypte. Ook de stal in de vorm van een Niederrheinisches Bauernhof is een lust voor het oog.

Toegang: €5,-; kinderen t/m 12 jaar en museumkaarthouders gratis. Let op: eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

 

Muziek in Oude Gelderse Kerken

29/12/2019
15:00 - 16:30

Martinuskerk Rijswijk: Cellosuites Bach, Hanneke Rouw

De toegang vrij, iedereen is welkom! Vrije gift na afloop.

Print Friendly, PDF & Email