Agenda

feb 2020

Expositie ‘Kijk op Gelderland’

29/02/2020 - 01/03/2020
11:00 - 17:00

Jaarlijkse overzichtstentoonstelling van de plein-air schildersgroep Pictura Gelria in de Dorpskerk van Hoog-Keppel. Deze groep schildert in de open lucht, weer of geen weer. De mooie natuur, pittoreske dorpsgezichten of andere schilderachtige locaties in Gelderland. Er zijn werken te zien van Jan Baggen, King Wullur, Jan Wiegers, Ingrid Terpstra, Klaas Terpstra, Ger Hoogkamp, Loes Steijgerwalt, Elma van Ishoven, Anita Hooning-Droog, Arnold Galavazi en Tommy Bauling. Meer weten over deze unieke manier van schilderen? Kijk dan op www.picturagelria.nl

mrt 2020

Voorjaarsconcert in Aerdt

14/03/2020
20:00 - 21:30

De Pools-Britse pianist Benjamin Mead en de Zwitserse sopraan Franziska Heinzen vormen al jaren een succesvol liedduo. Tot de hoogtepunten van hun optredens behoren onder andere het Schumannfest in Düsseldorf en het Rhônefestival in Zwitserland. In 2017 wonnen ze de eerste prijs in het Internationalen Lied-Wettbewerb Rhein Ruhr in Ratingen. Ze komen nu naar de Dorpskerk in Aerdt met een zeer gevarieerd en aantrekkelijk programma.

Expositie sculpturale keramiek en aquarellen, Aerdt

15/03/2020 - 05/04/2020

Susanne Silvertant maakt beelden met een krachtige, monumentale vormgeving. De objecten bestaan uit met elkaar verlijmde, handgevormde elementen die raku gestookt zijn, waardoor de projecten een bepaalde verweerdheid krijgen. Ria Klompmaker werkt zowel abstract als figuratief. Ze schuwt het experiment met vorm en kleur niet, waardoor soms verrassende resultaten worden bereikt. Maar ook landschappen en natuur boeien haar. Tijdens de opening op zondag 15 maart in de Dorpskerk van Aerdt is er muziek van de Bleichrodt-familie, combinaties van cello en fagot.

Vocaal ensemble Octo+

15/03/2020
15:00

In de Martinuskerk in Rijswijk is op 15 maart een bijzonder concert van vocaal ensemble Octo+ zingt, onder leiding van Gerard Legeland: De basis van het meerstemmig zingen, Liederen uit de 16e eeuw, Renaissance en vroege barok. OCTO+ bestaat uit 12 ervaren koorzangers, die veelal ook in andere koren zingen en solistisch actief zijn. Legeland is werkzaam als klassiek geschoold zanger, zangpedagoog, korencoach, operadeskundige en is vaste koordirigent van Furore en OCTO+. Meer informatie over Octo+: www.octoplus.nu Toegang 7,50 euro, inclusief een drankje. Betalen bij binnenkomst (geen pin). Kerk open vanaf 14:30 uur.

Lezing ‘Maria in de Walburgiskerk’

21/03/2020
13:30 - 16:00

Zaterdag 21 maart geeft mevrouw Anneke Mulder-Bakker de tweede Walburgislezing in de Walburgiskerk in Zutphen. Mevrouw Mulder doceerde tot haar pensionering Middeleeuwse Geschiedenis en Mediëvistiek aan de RU Groningen. Haar belangstelling gaat vooral uit naar de cultuur en de religie van ‘gewone’ mensen in de middeleeuwen, niet van de theologen en de monniken.
U bent welkom vanaf 13 uur. Ontvangst met thee en koffie. Toegang is gratis. Graag voor 19 maart a.s. aanmelden via info@oudegeldersekerken.nl. Na de lezing krijgt u een drankje en hapje aangeboden en is er gelegenheid voor: óf een korte rondleiding langs Maria afbeeldingen o.l.v. een deskundige gids; óf een kort bezoek aan de Librije (in kleine groepen, maximaal 10 personen) of een bezoek aan het Stedelijk Museum, op vertoon van Museumjaarkaart of uitnodiging.

Johannes Passion, J.S. Bach in Lochem

21/03/2020
20:00 - 22:30

Concert met muziek, beeldende kunst en poëzie in Etten

28/03/2020
20:00 - 21:30

Op zaterdag 28 maart is in de Maartenskerk in Etten een 3D-concert. Een 3D-concert is een samenspel van muziek, beeldende kunst en poëzie, drie dimensies dus. Beeldend kunstenaar Miriam van der Linden maakte zes kunstwerken geïnspireerd op muziek vertolkt door Jacqueline Snel. Woordkunstenaar Dirk Engelage schreef er gedichten bij.
De bezoekers kijken eerst naar één van de kunstwerken, dan wordt de muziek uitgevoerd die als inspiratiebron diende voor dat kunstwerk. Daarna volgt de voordracht van het gedicht, gebaseerd op de muziek én het kunstwerk. Elke sessie wordt afgerond met een korte toelichting op het kunstwerk.

apr 2020

fototentoonstelling Mysterieuze kruisgang

01/04/2020 - 31/05/2020
00:00

De kruisgang is één van de meest fascinerende elementen van de katholieke religieuze belevenis. Het lijden van Jezus tijdens de Goede Week staat gelijk aan boetedoening en geloofsbelevenis. Dit wordt in veel landen dan ook groots en meeslepend gevierd. In de fototentoonstelling ‘Mysterieuze kruisgang’ wordt een beeld geschetst van de ‘Semana Santa’ in Andalusië. De Zwolse fotograaf Hans Hampsink heeft tijdens de Goede Week in verschillende steden en dorpen het religieuze hoogtepunt van het jaar vastgelegd. Vanwege de kledij van de boetelingen is een relatie met de Ku Klux Klan snel, maar onterecht, gelegd.

Op Palmzondag 5 april, het begin van de Goede Week, vindt om 14 uur de opening plaats in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg. Muziek- en Theaterkoor ‘Encore’ uit Oldenzaal luister met haar opvoering van de ‘Via Crucis’ van Frans Liszt (1811-1886) de opening op. Koor en fotograaf voegen dan in een unieke samenwerking met beeld en geluid een nieuwe dimensie toe aan het mysterie van de kruisgang.

De Via Crucis laat een totaal nieuwe Liszt zien. In veel van zijn pianowerken is de verpakking indrukwekkend, maar de inhoud eerder mager. Hier is het juist omgekeerde het geval: de verpakking is uiterst sober, maar de inhoud wordt geweldig rijk: de ideeën, de thema’s, de harmonie, korte, maar aangrijpende solopassages en mediterende koren. Toegang: vrijwillige bijdrage voor het koor.

Muziek voor de Koning in Buren

18/04/2020
20:15 - 21:45

Veel schitterende muziek is gemaakt in opdracht van koningen en keizers. De cellosonates opus 5 leverden Beethoven een goed gevulde snuifdoos op en een uitnodiging om Kapellmeister te worden. Of neem Mozarts ‘Krönungskonzert’: muziek die met recht majestueus mag heten. In het kader van 625 jaar Buren speelt de Van Swieten Society een heus Koningsconcert in de St. Lambertuskerk.
Toegang: 20,- euro, t/m 18 jaar gratis. Meer informatie en kaartverkoop: www.muziekinburen.nl

jun 2020

Symposium Vrouwen in de Middeleeuwen

11/06/2020 - 12/06/2020
10:15 - 17:00

De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld, geloof en mannen de samenleving domineerden. Vrouwen kwamen er amper aan te pas. Ten minste, zo luidt het cliché. Het Middeleeuwen Symposium in de Walburgiskerk in Zutphen brengt in samenwerking met de Radboud Universiteit een ander verhaal. Speciale gasten zijn Dr. Rachel Delman (University York), zij onderzoekt de manier waarop adellijke dames hun macht etaleerden in landhuizen en interieurs, en Dr. Godelinde Perk (Oxford University). Zij onderzoekt onder meer de rol van geheugen en lichaam in de vrouwelijke devotie. Verder komen er sprekers van de universiteiten van Utrecht, Groningen, Gent en Leuven met o.a. verhalen over praalgraven, prostitutie, koopvrouwen en de Moderne Devotie en is er een collegetour voor extra verdieping. Meer informatie: www.middeleeuwen-symposium.nl

Print Friendly, PDF & Email