Lespakket Oude Calixtuskerk, Groenlo

De Oude Calixtuskerk in Groenlo dateert uit het einde van de middeleeuwen, maar dit grote stenen gebouw moet verschillende voorgangers gehad hebben. Aan de hand van lesbrieven voor op school en op locatie leren kinderen meer over de geschiedenis van deze kerk in Groenlo. Het lespakket is gratis en niet religieus van aard.

Er wordt verondersteld dat er aan het begin van de elfde eeuw al een stenen kerkje in Groenlo moet zijn geweest. In 1234 is die vervangen door een grotere kerk van tufsteen. Aan het einde van de vijftiende eeuw is de kerk in gotische stijl vergroot en kreeg het uiterlijk dat we nu nog zien.
De Oude Calixtuskerk is sinds 1978 bezit van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) en is in de jaren 2005-2007 gerestaureerd. De kerk heeft tegenwoordig zowel een religieuze- als een openbare functie. Het koor is ingericht als kerk en wordt gebruikt voor diensten door de protestantse gemeente van Groenlo. Het kan echter ook voor concerten, lezingen en andere kleinschalige bijeenkomsten worden gebruikt.
Het grootste gedeelte van de kerk - het schip en de zijbeuken - heeft een multifunctionele bestemming en wordt verhuurd voor grote bijeenkomsten.
Door middel van fraai vormgegeven lichtbakken is de geschiedenis van de kerk te bekijken. Daarnaast is er een spectaculaire multimediashow met veel geluids- en lichteffecten over het beleg van Groenlo in 1627. Hiermee maakt de Oude Calixtus deel uit van een reeks van toeristische attracties in het kader van Groenlo als vestingstad.
Lesmateriaal voor groep 3-4, 5-6 en 7-8

Het materiaal is bestemd voor leerlingen van basisscholen in Groenlo en omgeving. Er is materiaal in een doorlopende leerlijn voor drie niveaus van de basisschool (groep 3-4, groep 5-6, groep 7-8). De leerlingen gaan daarmee op school én op locatie aan het werk. Een bezoek aan de Oude Calixtus maakt deel uit van het project.

Het lesmateriaal van het project bestaat uit:

• één lesbrief voor groep 3-4 voor op locatie
  • twee lesbrieven voor groep 5-6: één voor op school en één voor op locatie
  • twee lesbrieven voor groep 7-8: één voor op school en één voor op locatie
  • docentenhandleiding met veel achtergrondinformatie.

In de docentenhandleiding staan ook suggesties voor extra mogelijkheden. Per niveau bestaat het lesmateriaal uit drie delen:

• een inleiding (groep 3-4) of een werkblad (groep 5-6 en 7-8) op school ter voorbereiding
  • een werkblad voor in en bij de kerk
  • een verwerking op school.
Het lespakket is samengesteld door Bernardine Beenackers van historisch onderzoeksbureau Kleioskoop in opdracht van de SOGK. Het is uitvoerig in de praktijk getest.
Locatie, duur en kosten

De les op locatie vindt plaats in de Oude Calixtuskerk, Mattelierstraat 5, 7141 BP Groenlo en duurt 1 tot 1,5 uur. In verband met kou in de kerk worden de lessen bij voorkeur tussen begin april en eind oktober gegeven. In overleg kan hier van afgeweken worden. Het lesmateriaal is gratis en ook aan het bezoek van de kerk zijn geen kosten verbonden.

Bijzonderheden

Aan de hand van de docentenhandleiding is de docent in staat zelf de lessen te verzorgen. Bij de les op locatie zijn altijd vrijwilligers van de SOGK aanwezig in de kerk om de groep welkom te heten en wegwijs te maken, maar de docent is zelf verantwoordelijk voor de invulling van de les aan de hand van de lesbrief. Schrijfmateriaal is aanwezig.

Joop Derksen, joopderksen@lijbrandt.nl, T (0544) 46 23 91.

Voor algemene informatie kunt u ook bericht sturen naar info@oudegeldersekerken.nl, onder vermelding van ‘educatie Groenlo’.