Toon menu
Stichting Oude Gelderse Kerken

Postbus 7005
6801 HA Arnhem
T 026-35 52 555
E info@oudegeldersekerken.nl

Nieuwsarchief

Wij bewaren enkele belangrijke nieuwsberichten uit het verleden in dit nieuwsarchief. Klik op de titel van een bericht om de volledige tekst te lezen.

September 2018: Restauratie en her-ingebruikname Walburgiskerk Zutphen

Restauratie en her-ingebruikname Walburgiskerk Zutphen

Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een grondige restauratie en herindeling van de kerk. Op vrijdag 21 september vond de feestelijke her-ingebruikname plaats van de Walburgiskerk in Zutphen.

De Angelustoren is gerestaureerd en er is herstelwerk aan het dak uitgevoerd. Ook is er verwarming aangebracht om het gebouw multifunctioneel te maken, vooral in de wintermaanden. Als onderdeel van de herindeling is de hoofdingang verplaatst en nu gesitueerd onder de toren, met een mooie entree en winkeltje.

Kerk van alle gemakken voorzien

Al met al ingrijpende veranderingen waardoor de Walburgiskerk nu een prachtige locatie is met adequate faciliteiten, op een unieke plek aan het historische ’s Gravenhof. In aanwezigheid van de gedeputeerde mevrouw Josan Meijers en mevrouw Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen, werd de Walburgiskerk op 21 september weer officieel in gebruik genomen.

Bekijk het zelf!

Bent u benieuwd naar het resultaat? Bezoek dan een van de concerten of de Copernicus tentoonstelling die nog tot t/m 31 oktober te zien is. In de Librije, de eeuwenoude kettingbibliotheek in de Walburgiskerk, ligt een van van de exemplaren van Copernicus’ enige en beroemdste boek ‘Over de omwentelingen van de hemellichamen’. Het is net voor zijn dood in 1543 verschenen en droeg bijzonder veel bij aan de wetenschappelijke revolutie. Rond de tentoonstelling zijn veel activiteiten georganiseerd. Zo staat er op enkele dagen een mobiel planetarium in de Walburgiskerk.

September 2018: Open Monumentenweekend 2018

Open Monumentenweekend 2018

In het Open Monumentenweekend zijn ook de monumentale kerken, kapelletjes en synagoge van Oude Gelderse Kerken geopend. Vaak zijn er speciale activiteiten georganiseerd. Hier vindt u een overzicht.

Op zondag 9 september is de Zutphense synagoge de hele dag geopend. Ook zijn er twee wandelingen door Joods Zutphen, om 11.30 en om 13.30. De stadswandelingen beginnen bij de synagoge. Samen met een gids loopt u een route door de Nieuwstad en het Barlhezekwartier. Aan de hand van de gebouwen komen hun vroegere bewoners ter sprake. Dat levert een beeld op van joods leven in Zutphen, voornamelijk van voor 1945.

Eveneens in Zutphen, in de Walburgiskerk, kunt u elk heel uur luisteren naar een orgelconcert van een kwartier op het Baderorgel. Op zondag 9 september sluit de befaamde huisorganist van de Walburgiskerk, Klaas Stok, de Open Monumentendagen af met het jaarlijkse Bachconcert. Op het programma staan o.a. werken uit het Orgelbüchlein (BWV 599-644) en de Leipziger koralen (BWV 651-668). Toegang is gratis, maar neem wel uw portemonne mee, er is een collecte na afloop van het concert. En misschien wilt u niet alleen de kerk, maar ook de Librije bezichtigen? Dat kan voor € 2,00.

Heiligenbeelden te koop

Het Heiligenbeeldenmuseum grijpt de Open Monumentendag aan om haar jaarlijkse verkoopdag te houden. U kunt kopen: beelden, boeken en schilderijen. Er is een ook een beperkt aantal kerstgroepen te koop, dus wees er snel bij! Bijzonder is deze keer ook een grote collectie devotieprentjes en medaillons. De toegang tot het museum is tijdens de Monumentendagen gratis.

Naast de vaste collectie is er een thematentoonstellingover beschermheiligen van beroepen. Ook kunt u de 14 kruiswegstaties bezichtigen die afkopmstig zijn uit een inmiddels afgebroken Cuyperskerk, ‘De Liefde’, in Amsterdam. De staties zijn uitgevoerd in tegeltableaus en bestaan uit bijna 6000 tegels met een oppervlakte van bijna 110 m². Ze zijn ontworpen door architect Pierre Cuypers zelf en hebben bijna 30 jaar in een depot gestaan van het Tegelmuseum in Otterlo. U kunt ze alleen dit seizoen te bezichtigen!

Aquarellen van twee schilderreuzen in Hoog-Keppel

In de Dorpskerk is een expositie ingericht van de twee schilderreuzen Floris Wolvetang en Ben van de Roer. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Rijswijk

De Martinuskerk duikt in de geschiedenis van de Rijswijkse middenstand. Wie is er ooit brood gaan halen bij een van de drie bakkers? Wat kon je kopen in de supermarkt - jawel, Rijswijk had een heuse supermarkt? Kom langs met uw foto’s en verhalen! Dan geven wij die ter plekke een plaats op internet in een interactieve kaart van de middenstand in Rijswijk!

Op de hele uren kun je de kerktoren beklimmen. Luister naar de klank van de klok op 15 meter hoogte en bekijk het 19e eeuwse uurwerk. En niet te vergeten het schitterende vergezicht over de Lek naar Wijk bij Duurstede en naar Culemborg over het Amsterdam Rijnkanaal. Ook de gewelven zien er van bovenaf heel anders uit!

Er is een fietsroute te koop die voert langs alle Rijswijkse monumenten en dat zijn er flink wat. Of loop je liever de wandelroute van Martinuskerk naar Molen of vice versa? Op beide locaties zijn de routes te verkrijgen. Bij de molen is van alles te doen, te proeven en te koop: groente en fruit, melen en mixen, lokale honing, eten uit de natuur en kunst.

December 2017: Kerst- en nieuwjaarsconcerten in onze kerken

Kerst- en nieuwjaarsconcerten in onze kerken

December is voor veel mensen een drukke maand, maar probeer eens een middag of avond vrij te maken voor een bijzonder concert. Bij deze een overzicht van de kerst- en nieuwjaarsconcerten in de kerken van de SOGK.

Kerstconcerten in het Heiligenbeeldenmuseum

Vrijdag 15 december is het Heiligenbeeldenmuseum extra lang geopend. Van 20.00 tot 22.00 treedt namelijk het zangkoor Reborn op. Het koor heeft een speciaal programma samengesteld met vooral Nederlands- en Engelstalige liederen. Pianiste Petra Hilderink begeleidt de zangers, maar ze zullen ook een paar nummers a capella zingen.

Op Tweede Kerstdag kunt u harpmuziek beluisteren tijdens uw museumbezoek: Chantal Dohmen speelt op haar harp kerstliederen. Vrijdag 29 december vanaf 14.00 speelt trompettist Dick Kroeze 2x 20 minuten liederen uit de kersttijd.

De feestelijke aankleding en meer dan 300 kerststallen zorgen voor een extra sfeervolle ambiance. Tussen de optredens door is er gelegenheid voor een kopje koffie of een ander drankje. Én kunt u meteen de kerstgroepententoonsteling wat beter bekijken.

A capella kerstconcert in Buren

Zondag 17 december om 15.00 uur is er een a capella kerstconcert in de dorpskerk van Buren. De vijf jonge zangeressen van Wishful Singing kunnen niet alleen prachtig zingen, maar voeren u ook mee met hun podiumpresentatie. Met bekende, klassieke kerstliederen én ‘gezongen kerstkaarten’ met serieuze, soms humoristische teksten.

Koor en Brassband in Vordense dorpskerk

Op zaterdag 23 december geven Cappella Bronckhorst en Brassband Gelderland een gezamenlijk kerstconcert in de Dorpskerk in Vorden. Zij laten originele Engelse Christmas Carols horen en bekende en minder bekende kerstmelodieën die speciaal voor de brassband bewerkt zijn. De entree bedraagt € 5,- inclusief koffie of thee in de pauze. Kaarten zijn te koop bij de ingang of vooraf te bestellen via 0575 - 55 25 42 of 06 - 20 57 21 80.

Zingen in de Walburgiskerk Zutphen

Op Tweede Kerst dag, 26 december, organiseert het Vocaal Ensemble Zutphen onder leiding van Iassen Raykov het Festival of Lessons and Carols. De Walburgiskerk in Zutphen is dan helemaal versierd en in kerstsfeer gebracht. Organist Klaas Stok speelt op het Baderorgel. Naast koorzang, orgelspel én samenzang, zijn er ook lezingen. De kerk is niet verwarmd, dus pak uzelf dik in! Na afloop is er glühwein en warme chocolademelk.

Blazers en bubbels in Rijswijk

Op vrijdag 29 december spelen de jonge topmusici van het TenToon Ensemble in de Martinuskerk in Rijswijk. Het ensemble geeft al jaren een sprankelend Nieuwjaarsconcert in Stadsschouwburg de Philharmonie in Haarlem. De try-out is dit jaar in de Martinuskerk. Op het programma staat Beethoven en Satie, maar ook Jaques Brel en muziekstukken die geïnspireerd zijn op Piet Mondriaans onvoltooide meesterwerk de Victory Boogie-Woogie.

Nieuwjaarsconcert TenToon Ensemble
Nieuwjaarsconcert TenToon Ensemble in Rijswijk

Zuid-Amerikaanse kerstbarok in Vorden

Houdt u van barokmuziek, kom dan begin januari naar de dorpskerk in Vorden. Het Barlheze Consort speelt dan kerstbarok uit Zuid-Amerika. Erg bijzonder is het Peruviaanse kerstprocessielied ‘Hanacpachap cussicuinin’ (De vreugde van de Hemel) van de Franciscaner monnik Juan Pérez Bocanegra uit begin 17e eeuw. Het is geschreven in het Quechua, een Indiaanse taal.

Het Barlheze Consort wordt bijgestaan door het Bachkoor Doetinchem en de zangers van KWARTover60. Percussionist en trompetist Harry ten Brinke en Cees de Gooijer op de Zinc. Mirjam Berendsen speelt op het Lohmanorgel. Ook is er samenzang onder leiding van Wilbert Berendsen, dirigent van het Bachkoor Doetinchem.

10 december kon dit concert door het slechte weer niet doorgaan. Dus heeft u op zaterdagavond 6 januari alsnog de kans erheen te gaan!

November 2017: Oude Gelderse Kerken kiest voor ‘Kennis is Kracht’

Oude Gelderse Kerken kiest voor ‘Kennis is Kracht’

‘Kennis is Kracht; tijd voor een opstap naar een plan met effect’ – dat is de titel van het rapport dat op 19 november jl. door de heer Wout Kruidenier, vicevoorzitter van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), is aangeboden aan mevrouw Josan Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland voor o.a. Cultuur & Erfgoed. Het is de eindrapportage van een onderzoek dat de SOGK dit jaar (2017) heeft laten uitvoeren.

Overhandiging SOGK Rapport onderzoek Kennis is Kracht

Toekomst Gelders religieus erfgoed

In het onderzoek stond de vraag centraal op welke wijze invulling kan worden gegeven aan de beantwoording van de toenemende vraag tot ondersteuning, kennisdeling en samenwerking met betrekking tot religieus erfgoed en de toekomst ervan in de provincie Gelderland. Wat is ervoor nodig om het hoofd te kunnen bieden aan het groeiende vraagstuk rondom behoud, beheer en toekomst van kerkgebouwen? In het onderzoeksrapport komen verschillende oplossings- en denkrichtingen aan bod en worden ‘best practices’ besproken.

Nieuw platform ondersteunt lokale initiatieven

Een belangrijke aanbeveling is het ontwikkelen van een platform ter ondersteuning van lokale initiatieven die gericht zijn op behoud en toekomstig beheer van bijzondere religieuze kerkgebouwen. Gezien de problematiek van kerksluitingen nu en in de toekomst wil de SOGK zich graag actief inzetten voor het ontwikkelen, verder vormgeven en uitwerken van dit platform. Hiermee kan niet alleen het bijzondere karakter en de kwaliteit van
religieus erfgoed in Gelderland in het algemeen behouden worden, maar ook meer specifiek: het lokale kerkgebouw voor het dorp en de gemeenschap, als baken van herkenning met haar maatschappelijke verbondenheid.

Provincie Gelderland financierde het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Lilian Grootswagers van Erfgoed.nu. Het werd mogelijk met een substantiële subsidie van de provincie Gelderland. De SOGK is de provincie hiervoor zeer erkentelijk. Het rapport met bevindingen is zeker ook relevant voor de provincie en haar beleidsafdeling.

Wilt u het onderzoek inzien? Vraag het op via info@oudegeldersekerken.nl of download het rapport direct van onze website.

Augustus 2017: Overdracht Grote Kerk in Wageningen aan SOGK

Overdracht Grote Kerk in Wageningen aan SOGK

Op vrijdag 25 augustus 2017 draagt de Protestantse Gemeente te Wageningen de Grote Kerk officieel over aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK).

U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. U bent welkom vanaf 14.30 uur. De overdracht vindt plaats in de Grote Kerk te Wageningen. Download de uitnodiging voor meer informatie. Aanmelding gewenst.

360px-Grote_Kerk_Wageningen_Basvb
Foto © Basvb
Grote Kerk in Wageningen

Juli-Augustus 2017: World Press Photo Zutphen

World Press Photo Zutphen

Bekijk de World Press Photo van het jaar in de Walburgiskerk in Zutphen. De expositie loopt nog tot 6 augustus. Met onder andere de foto van de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici van de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije. Maar ook de prijswinnaars in andere thematische categorieën, bijvoorbeeld natuur.

World Press Photo Zutphen Expositie Walburgiskerk
Fototentoonstelling World Press Photo Zutphen in de Walburgiskerk in Zutphen.

Februari 2017: Overdracht kerkje Aerdt aan SOGK

Overdracht kerkje Aerdt aan SOGK

Vrijdag 27 januari 2017 nam de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) het kerkje in Aerdt over van de Protestantse gemeente.

Activiteiten ontwikkelen

De SOGK zal zorgdragen voor het duurzaam beheer en behoud van de kerk. De inzet is om het kerkgebouw weer een plaats en functie te geven in de lokale gemeenschap. De kerk krijgt een eigen plaatselijke commissie (PC) die aan het werk gaat om andere activiteiten te ontwikkelen waarmee de reguliere lopende kosten gedekt kunnen worden.


December 2016: Achterhoek in 3D: breng uw stem uit op de Antoniuskerk

Achterhoek in 3D: breng uw stem uit op de Antoniuskerk

De prachtige gebouwen en monumenten die onze Achterhoek rijk is, verdienen het om vastgelegd en tentoongesteld te worden. De mooiste gebouwen van de Achterhoek worden in 3D geprint en tentoongesteld in de openbare ruimte. De Achterhoekse gemeente Bronckhorst mocht vijf unieke gebouwen en monumenten nomineren en heeft gekozen voor de Hl.-Antoniuskerk-van-Paduakerk op de Kranenburg. Breng uw stem uit voor deze kerk!

Het project Achterhoek in 3D is een initiatief van Stadslab Doetinchem en de 3D-werkgroep van cultuurcentrum Gruitpoort.

September 2016: Open Monumentendag in de kerken van de SOGK

Open Monumentendag in de kerken van de SOGK

Op zaterdag 10 september 2016 is het Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Iconen en symbolen’. Ook onze locaties doen mee!

Een icoon is een kleurrijke schildering van een heilige op een houten paneel. De traditie van het iconen schilderen stamt uit de orthodoxe kerk. In het Heiligenbeeldenmuseum kunt u de nieuwe thematentoonstelling over iconen komen bekijken. In het museum hangen de iconen van iconenschilder Hennie Oude Middendorp uit Hengelo (Overijssel). Het museum is op zaterdag 10 september gratis toegankelijk.

Toren of gewelven beklimmen

De Dorpskerk van Leur is geopend voor bezichtiging met rondleidingen van 12.00 tot 17.00 uur.

In de Remigiuskerk in Hengelo zijn van 10.00 tot 16.00 gastheren en –vrouwen aanwezig die u alles kunnen vertellen over de klokken, de fresco’s, de betekenis van het liturgische meubilair en de verschillende kleuren. Uiteraard kunt u ook de gewelven beklimmen. Ook kunt u ikonen-schilderes Mini Schut uit Lichtenvoorde aan het werk zien.

Ook de Martinuskerk in Rijswijk heeft rondleidingen in de kerk, bovendien kunt u de kerktoren beklimmen. Ook is er een bijzondere en eenmalige tentoonstelling van archeologische vondsten die bij de dijkverzwaring in Rijswijk gevonden zijn. Amateurarcheologen zullen aanwezig zijn om de vondsten toe te lichten.

Exposities

In de Dorpskerk in Vorden is een bijzondere expositie van kanselkleden te zien, beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur; zondagmiddag is er ook een toeristenconcert om 16.00 uur.

Verder is de St.-Lambertuskerk in Kerk-Avezaath zaterdag- en zondagmiddag open voor publiek van 13.30 tot 16.00 uur; er is die dagen ook een expositie.

In en rondom het monumentale kerkje “De Kluntjespot” en Kulturhus “‘t Spieker” in Haarlo is een expositie met een kunstmarkt en verschllende kunstdemonstraties: MO(nu)MENT VOOR KUNST. De organisatie is in handen van Kunstkring BArt en de Plaatselijke Commissie van de Stichting Oude Gelderse Kerken in Haarlo.

Extra joodse stadswandeling in Zutphen

Op zondag 11 september zijn er stadswandelingen Joods Zutphen op twee tijdstippen: om 11.30 en om 13.30. De wandelingen beginnen bij de Zutphense synagoge en duren ongeveer 1 1/2 uur.

Juli 2016: Overdracht Walburgkerk Zutphen aan SOGK

Overdracht Walburgkerk Zutphen aan SOGK

Hierbij nodigen wij u uit voor de officiële overdracht van de Walburgkerk door de Protestantse Gemeente Zutphen (PGZ) aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK).

Panoramafoto Walburgiskerk Zutphen

Deze formele overdracht vindt plaats tijdens een bijeenkomst in de kerk. Daar zal het woord gevoerd worden namens de SOGK, de provincie Gelderland, de gemeente Zutphen en de kerkenraad van de Protestantse Gemeente. Tevens zal het bestuur van de nieuwe Stichting Walburgiskerk Zutphen worden voorgesteld.

Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Walburgkerk in Zutphen op dinsdagavond 5 juli aanstaande. Het programma begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

Juni 2016: Jaarbijeenkomst en publiekslezing over orgels en luidklokken

Jaarbijeenkomst en publiekslezing over orgels en luidklokken

Graag nodigen wij u uit voor onze Jaarbijeenkomst 2016 en de Publiekslezing 2016 ‘Klinkend Erfgoed in Gelderland’ op zaterdag 25 juni a.s. in Koepelkerk in Arnhem.

Tijdens de bijeenkomst in de ochtend zal het bestuur van de SOGK willen de donateurs, Vrienden en vrijwilligers nader informeren over de ontwikkelingen binnen de stichting en de situatie van het gebouwd religieus erfgoed in Gelderland. Daarna zullen de orgeldeskundigen Gert Oldenbeuving en Theo Welmers een toelichting geven over het klinkend erfgoed dat de SOGK in eigendom en beheer heeft: de orgels die zich bevinden in de gebouwen van de stichting, zoals het De Crane-orgel in Batenburg.

De Crane-orgel Batenburg

Publiekslezing

In de middag zal Gert Oldenbeuving, lid van Raad van Advies van de SOGK, de Publiekslezing 2016 houden over klinkend religieus erfgoed in Gelderland, met als titel ‘Verdwenen en vergeten klokken; wat doen wij met ons klinkend erfgoed?’

Mei 2016: Kamermuziek Festival tussen Maas & Waal 2016

Kamermuziek Festival tussen Maas & Waal 2016

Op 27, 28 en 29 mei is het weer zo ver: het Kamermuziek Festival tussen Maas & Waal in Leur. Elk jaar organiseert de wereldberoemde violist Christiaan Bor drie concerten in de Dorpskerk van Leur. Dat doet hij samen met de andere leden van zijn Reizend MuziekGezelschap. Ook nodigt hij jonge musici en prijswinnaars van het Prinses Christina Concours uit. Deze wisselende combinaties van oude rotten en aanstormend talent leidt elk jaar weer tot intens samenspel.

Christiaan Bor is de oprichter en artistiek directeur van het Reizend MuziekGezelschap. Wat maakt het driedaagse Kamermuziek Festival tussen Maas & Waal zo bijzonder? De oude meesters van het muziekgezelschap geven hun vakmanschap door aan jong, aanstormend talent. Festivalgangers kunnen de voortgang die de getalenteerde beginnelingen maken stap voor stap volgen, van de masterclasses in de Maalderij tot de generale repetities en de optredens in de Dorpskerk op vrijdag- en zaterdagavond. Op zondagmiddag is het slotconcert met aansluitend een feestelijke high tea voor alle musici en het publiek.

bor-van-poucke-strijbos-en-vandeneynden-c2a9adriaan-van-de-polder

Overal in Leur klinkt muziek

Alles is op loopafstand en tussendoor kunnen bezoekers van het festival heerlijk wandelen op het landgoed, koffie drinken bij Bezoekerscentrum Leur en dineren in Restaurant De Leurse Hof. Tijdens het festival wordt overal in Leur gemusiceerd. Niet alleen tijdens de concerten en de vrij toegankelijke masterclasses, maar ook in de weilanden tussen de koeien kun je violisten horen repeteren. Zelfs vanuit de hooiberg klinkt muziek. Dit jaar is er voor het eerst ook een expositie te zien van de zelfportretten van Philip Akkerman. In de voorverkoop zijn de kaarten €20 per concert. U kunt ook een passe-partout voor de drie concerten kopen voor €50 (27, 28 en 29 mei 2016).

Hoe Bor in Leur terecht kwam

Het begon allemaal met een bezoek van Christiaan Bor aan Inge van Verschuer en haar man op de Heerlijkheid Leur. ‘Wow. Hier moeten we wat organiseren’, liet de violist zich ontvallen. Nog geen jaar later was de eerste editie en eind deze maand vindt het festival alweer voor de dertiende keer plaats. Bekijk de video van vorig jaar om een beeld te krijgen en alvast in de stemming te komen.

April 2016: Klassieke muziek in de kerken van de SOGK: Rossini, Strauss en Mozart

Klassieke muziek in de kerken van de SOGK: Rossini, Strauss en Mozart

In april staan er weer een aantal prachtige klassieke concerten op de agenda. In de Martinuskerk in Rijswijk zingt het Houtens Kamerkoor Rondo de Petite Messe Solennelle van Rossini. De Sint Lambertuskerk in Buren is weer het decor van een concert bij kaarslicht. En in de Dorpskerk van Vorden is een maandelijks zondagmiddagconcert.

Het Houtens Kamerkoor Rondo zingt onder leiding van Hans de Munnik de Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini. Met een inleiding door Henk de Winter. Kom zondag 10 april om 15.00 uur naar de Martinuskerk in Rijswijk (Gld.) voor het try-outconcert. De entree is € 10,00.

Liederencyclus in de Dorpskerk van Vorden

Een keer per maand organiseert de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden Zondagmiddagconcerten in samenwerking met MuziekDorpskerkVorden. Al deze concerten zijn kwalitatief en artistiek van hoog niveau. Op 10 april treden Irma ten Brinke (sopraan) en Wilbert Berendsen (piano) op. Zij brengen onder meer liederen van Richard Strauss ten gehore.

De Zondagmiddagconcerten beginnen om 15.30 uur en duren 60 tot maximaal 90 minuten. Bij binnenkomst is er koffie, na afloop is er een drankje en ontmoet u de musici. De toegangsprijs voor alle zondagmiddagconcerten is € 12,00 en jongeren t/m 16 jaar krijgen gratis toegang. Dit geeft jonge gezinnen de kans om gezamenlijk een concert bij te kunnen wonen.

Muziek in Buren - Kerstconcert 2015
Foto © Fanny Ruighaver

Muziek in Buren

De Van Swieten Society geeft op zaterdag 23 april 2016 om 20.15 een concert onder de titel: Mozart, bron van de romantiek. De Van Swieten Society is één van Nederlands toonaangevende ensembles op het gebied van de oude muziek. Wees er op tijd bij, want het vorige concert bij kaarslicht in de Sint Lambertuskerk was al snel uitverkocht.

Maart 2016: Iconen menu Heiligenbeeldenmuseum

Iconen menu Heiligenbeeldenmuseum

Kom op vrijdag 18 maart 2016 naar het Heiligenbeeldenmuseum en geniet van een bijzonder arrangement. Een uniek aanbod van alle hotspots op de Kranenburg. Een heerlijke maaltijd in het Klooster van Kranenburg, een exclusieve preview van de iconententoonstelling, een boeiende lezing over iconen onder het genot van een kop koffie in de Cuypers pastorie en een bijzondere wijnproeverij door Wijngoed Kranenburg.

Het onderwerp van de thematentoonstelling 2016 in het Heiligenbeeldenmuseum is Iconen. Voorafgaand aan de opening op Tweede Paasdag bieden we u op vrijdag 18 maart 2016 een leuk arrangement aan. U bezoekt die dag alle hotspots op de Kranenburg. Een heerlijke maaltijd in het Klooster van Kranenburg, een exclusieve preview van de iconententoonstelling in de H.-Antonius-van-Paduakerk, een boeiende lezing over iconen onder het genot van een kop koffie in de Cuypers pastorie en een bijzondere wijnproeverij van Henk Takken van Wijngoed Kranenburg.

Aanmelden
Wilt u meer weten over het iconen menu? Ga dan naar de website van het Heiligenbeeldenmuseum. Wilt u zich meteen aanmelden? Stuur dan een mail naar info@heiligenbeeldenmuseum.nl.

Februari 2016: Vacatures bestuursleden Stichting Exploitatie Walburgiskerk Zutphen (SEWZ)

Vacatures bestuursleden Stichting Exploitatie Walburgiskerk Zutphen (SEWZ)

De Walburgiskerk in Zutphen wordt binnenkort overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Daarom zoeken wij naar bekwame bestuursleden en een hoofd exploitatie Walburgiskerk.

→Er zijn inmiddels voldoende reacties ontvangen. Nieuwe aanmeldingen zijn niet meer mogelijk.


De SOGK neemt uiterlijk 1 juli 2016 de Walburgiskerk in eigendom over van de Protestantse Gemeente Zutphen. Binnenkort zal de Stichting Exploitatie Walburgiskerk Zutphen (SEWZ) in het leven geroepen worden die zorg zal dragen voor het beheer en de exploitatie van deze kerk. Hiervoor zoeken wij bekwame bestuursleden (onbezoldigd) en een hoofd exploitatie (bezoldigd).

Solliciteren naar een van deze functies?
Lijkt het u leuk om een van deze functies te vervullen, lees dan de functiebeschrijving voor de bestuursleden en het hoofd exploitatie goed door. Sollicitaties kunt u voor 1 maart 2016 e-mailen naar: gijsvanreenen@cs.com t.n.v. dhr. G. van Reenen. Ook voor vragen en/of opmerkingen kunt u zich richten tot dhr. Van Reenen. Tel. 0317-422120.

Panoramafoto Walburgiskerk Zutphen
Foto © Paul Ploegman

Januari 2016: Leergang innovatief en energiebesparend restaureren van erfgoed

Leergang innovatief en energiebesparend restaureren van erfgoed
Het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) organiseren een baanbrekende leergang over toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen in de restauratiepraktijk. De leergang start 17 maart 2016.

November 2015: Fotoverslag netwerkbijeenkomst SOGK-businesspartners

Fotoverslag netwerkbijeenkomst SOGK-businesspartners

6 november 2015 was het weer tijd voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor de zakenpartners van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). “Een prima en geslaagde middag in Drempt”, aldus algemeen secretaris Nico Peek.

De netwerkbijeenkomst voor SOGK-businesspartners werd dit jaar gehouden in de Sint-Joriskerk in Drempt. De ingenieurs Evert Jan Nusselder en Kees Zandijk - experts op het gebied van duurzaamheid en monumentenzorg - waren uitgenodigd om te spreken tijdens het seminar ‘Energiebesparing in monumentale kerken’.

Netwerkbijeenkomst SOGK-businesspartners Drempt 2015
Foto © Seebe Janssens 2015
Wat zijn SOGK-businesspartners?
Als zakenpartner van de SOGK ontvangt u informatie over de activiteiten van onze stichting. Ook kunt u onze prachtige kerkgebouwen huren voor bedrijfspresentaties en bedrijfsfeesten. Onze kerken zijn bij uitstek geschikt voor dit soort evenementen: beamer en scherm, goede geluids- en lichtinstallaties, podium en spreekgestoelte, wifi, het is er allemaal. Ook organiseert de SOGK jaarlijks een lunchbijeenkomst waar u kunt netwerken met de andere zakenpartners van de SOGK en gasten. De SOGK organiseert altijd een seminar tijdens de netwerkbijeenkomst. Het seminar gaat over onderwerpen die relevant zijn voor uw bedrijf, zoals energiebesparing in monumentale kerkgebouwen.

Ook SOGK-businesspartner worden?
Heeft u interesse om een zakenrelatie aan te gaan met de SOGK? Stuur dan een bericht naar info@oudegeldersekerken.nl of neem contact met op met onze penningmeester Geert Beltman, T (026) 442 09 01. Hij informeert u graag over de mogelijkheden.

Seminar Energiebesparing SOGK-businesspartners 2015 Drempt
Seminar Energiebesparing netwerkbijeenkomst SOGK-businesspartners 2015 Drempt
Voorzitter SOGK Seminar Netwerkbijeenkomst SOGK-businesspartners Drempt 2015
Voorzitter SOGK Seminar Netwerkbijeenkomst SOGK-businesspartners Sint-Joriskerk 2015
Seminar Energiebesparing netwerkbijeenkomst SOGK-businesspartners 2015
Foto © Seebe Janssens 2015

November 2015: Update restauraties SOGK-kerken

Update restauraties SOGK-kerken

De Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) zet zich al meer dan 40 jaar in om monumentale kerken in Gelderland te behouden voor de toekomst. De H.-Antonius-van-Paduakerk is inmiddels van buiten en van binnen prachtig en vakkundig gerestaureerd. Ook de restauratie van het De Crane-orgel in de Sint Victorkerk in Batenburg is voltooid. De SOGK-kerken in Drempt en Steenderen staan (bijna) in de steigers.

Begin 2014 begonnen gedreven vakmensen aan de urgente en omvangrijke restauratie van de H.-Antonius-van-Paduakerk. Aan de buitenzijde hebben zij de leien daken, de glas in lood-ramen, het Angelustorentje en het metselwerk gerestaureerd. Ook de binnenzijde kreeg een opknapbeurt. Er werd veel timmer- en schilderwerk verricht en de elektra en het uurwerk werden aangepakt.

Opnieuw aanbrengen oorspronkelijke Cuypers-muurschilderingen Heiligenbeeldenmuseum

Oorspronkelijke beschildering interieur teruggebracht
Wat u echt niet mag missen op uw volgende bezoek aan deze kerk? De bonte beschildering van de ribben en gewelven is opnieuw aangebracht, naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers. Voor een klein deel dan, want: “Het is niet te doen om deze voor hele kerk weer opnieuw te herstellen. Want dat is een investering, dat is onnoemelijk,” vertelt Richard Brok van MAS architectuur. “Maar het is wel perfect om aan de bezoekers te kunnen laten zien: deze kerk heeft er ooit op deze manier uitgezien.”

Werkgelegenheid en opleiding voor jongeren
De restauratie van de H.-Antonius-van-Paduakerk werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds, van Gravin van Bylandt Stichting en een organisatie die het behoud van erfgoed een warm hart toedraagtge. De SOGK droeg € 65.000, - bij, samen met de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg (Stichting VKK) en inzet van de ruim 70 vrijwilligers.

In het kader van de Robuuste Investeringsimpuls verleende de Provincie Gelderland een subsidie van € 500.000,- voor de restauratie van de buitenzijde van de kerk. De investering is bedoeld om de werkgelegenheid en opleiding van jongeren te bevorderen. “Het restauratieproject in Kranenburg was een zogenoemde leerlingenbouwplaats”, aldus Wim Wensink, bouwkundig adviseur van de SOGK, “een plek waar jonge vakmensen die graag het vak willen leren met de ervaren vakmensen mee kunnen lopen en aan het vak kunnen ruiken.”

De Crane-orgel uit 1770 gerestaureerd
Het orgel in de Sint-Victorkerk in Batenburg is gebouwd door Matthijs de Crane in 1770. Tijdens de opknapbeurt van de kerk in de jaren 80 is het orgel overgeslagen. Onlangs is het 18e-eeuwse orgel gerestaureerd en op vrijdag 13 november 2015 wordt het weer officieel in gebruik genomen. Wilt u daarbij aanwezig zijn? Dat kan. U bent van harte welkom in de Sint-Victorkerk vanaf 15.30 uur.

De Crane-orgel Batenburg
Foto © Wim Verburg 2005

Restauratie SOGK-kerken in Drempt en Steenderen
Het groot onderhoud aan de kapconstructie van de Sint-Joriskerk in Drempt is begonnen. Het groot onderhoud bestaat uit: het vervangen of herstellen van balkkoppen, de conservering van de overige constructiedelen en de bestrijding van boktor. In de loop van 2016 zal de restauratie van de Remigiuskerk in Steenderen starten.

Restauratie en onderhoud
De SOGK zorgt niet alleen goed voor de eigen kerken, kapelletjes en synagogen. Nee, wij helpen alle kerkbesturen in Gelderland bij restauratie en onderhoud. Kerkbesturen kunnen gebruik maken van onze ervaring en knowhow, bijvoorbeeld bij het opzetten van een restauratieplan of het verkrijgen van subsidies.

Oktober 2015: Overdracht Kluntjespot in Haarlo aan de SOGK

Overdracht Kluntjespot in Haarlo aan de SOGK

Op zaterdag 10 oktober om 10.30 vond de officiële overdacht plaats van de Kluntjespot in Haarlo. De PKN Gemeente van Haarlo heeft besloten dit Rijksmonument over te dragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK).

De Kluntjespot staat op een terp verscholen achter statige eikenbomen. De kerk is in 1858 gebouwd en heeft een voor die tijd bijzondere, achthoekigevorm. Het gebouw heeft de neogotische- en neoclassicistische kenmerken van de Waterstaatsstijl.

De Kluntjespot

De bijnaam ‘Kluntjespot’ herinnert aan de ouderwetse achtkantige suikerpotten, waarin suikerklontjes bewaard werden. Uniek is de nog aanwezige ronde opstelling van de banken, waarbij vanaf de preekstoel de vloer oploopt. Het gebouw bezit een monumentaal kabinetorgel en een monumentale klok.

Interieur Kluntjespot Haarlo

Activiteiten in dit Rijksmonument

Met de overname is ook een nieuwe Plaatselijke Commissie (PC) aangetreden. In samenwerking met het Cultuurhuus tegenover de kerk organiseert de PC concertavonden in combinatie met exposities. Houd de Agenda in de gaten!

September 2015: Wiki Loves Monuments: Fotografeer een SOGK-kerk voor Wikipedia en win!

Wiki Loves Monuments: Fotografeer een SOGK-kerk voor Wikipedia en win!

Op 1 september ging Wiki Loves Monuments voor de zesde keer van start. Wiki Loves Monuments is de grootste fotowedstrijd ter wereld. Heeft u onlangs nog een mooie foto gemaakt van een van de SOGK-kerken, de synagoge van Zutphen of de kapel van Bronkhorst? Doe mee en win!

In 33 landen over de hele wereld gaan duizenden deelnemers deze maand weer op pad om foto’s van cultureel erfgoed te maken. Zij stellen deze foto's beschikbaar voor vrij gebruik op Wikipedia. Vorig jaar deed Nederland niet mee met Wiki Loves Monuments. In 2013 wel en in dat jaar vielen er heel wat oude Nederlandse kerken in de prijzen. De grote winnaar van Wiki Loves Monuments Nederland 2013 was een fotograaf die werkt onder de naam ‘Uberprutser’ (op Wikipedia gebruiken mensen vaak een pseudoniem). Uberprutser stond maar liefst vier keer in de top 10 en won de wedstrijd met een foto van de Mariakerk van Wierum.

De Mariakerk in Wierum
Foto © Uberprutser

Deelnemers aan de Nederlandse versie van Wiki Loves Monuments kunnen dit jaar prijzen winnen voor:

  • de beste foto’s,
  • de meeste foto’s van unieke monumenten
  • en voor foto’s in twee speciale categorieën.

Twee speciale categorieën
Dit jaar is er een categorie voor de beste foto van een Dudok monument: een monument gebouwd door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige, Willem Dudok (1884-1974). Daarnaast is er dit jaar ook een speciale prijs voor de beste foto van een ‘ornament’ of gedetailleerde versiering aan een monument. Hiermee sluit Wiki Loves Monuments aan bij het thema ‘Kunst en Ambacht’ van Open Monumentendag.

September 2015: Najaarsexcursie 26 september 2015

Najaarsexcursie 26 september 2015

Op zaterdag 26 september a.s. organiseert de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) een excursie naar de Veluwezoom. De SOGK organiseert jaarlijks een voorjaars- en een najaarsexcursie. Tijdens de excursies bezoekt u samen met andere donateurs een aantal oude Gelderse kerken.

Tijdens de najaarsexcursie naar de Veluwezoom zullen we een bezoek brengen aan:

  • De oude kerk van Oosterbeek uit de 10e eeuw!
  • De Vredebergkerk in Oosterbeek, een markante nieuwe kerk uit 1950-1951.
  • De Bernulphuskerk in Oosterbeek.

Daarnaast zullen we de kerken van Renkum en Wageningen bezoeken: twee voorbeelden van de Amsterdamse school, een populaire bouwstijl in de eerste helft van de 20e eeuw.

Meer weten over de excursie?
In de derde uitgave van het kwartaalblad Venster kunt u meer lezen over deze bijzondere kerkgebouwen. In het artikel over de najaarsexcursie ‘Kerken van de zuidelijke Veluwezoom’ geeft initiatiefnemer Jean Gardeniers alvast een voorproefje van wat de excursiegangers die dag te wachten staat. Wilt u zich nog verder verdiepen? Lees dan de boeken en artikelen die Jean Gardeniers heeft gebruikt bij het schrijven van het artikel.

Venster2015_3
Derde uitgave van 2015 van het kwartaalblad Venster van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Met o.a. een artikel over de najaarsexcursie 2015.

Mei 2015: 100.000e bezoeker Heiligenbeeldenmuseum

100.000e bezoeker Heiligenbeeldenmuseum

Op 5 mei 2015 bezocht mw. Van Gerven uit Nuenen als 100.000e bezoeker het Heiligenbeeldenmuseum op de Kranenburg in Vorden. Het hoge bezoekersaantal laat zien dat er veel belangstelling is voor het religieuze erfgoed dat in dit museum bijeengebracht is.

In de middag, begeleid door een hevige regenbui, passeerde mw. Van Gerven als 100.000e betalende bezoeker de kassa van het Heiligenbeeldenmuseum. Samen met haar kleindochter en vriend was de krasse 90-jarige naar Vorden afgereisd om het museum te bezoeken.

Heiligenbeeldenmuseum 100.000e bezoeker
Foto © Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg

Onder de indruk van beeldenverzameling
Ton Rutting en Bart Overbeek van de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg (Stichting VKK) verwelkomden mw. Van Gerven. Zij overhandigden haar een paar cadeaus uit de museumwinkel, waaronder het boek Heiligen in het Oosten. Mw. Van Gerven was erg onder de indruk van de prachtige verzameling en de filmvertoningen. “Ik ben zelf ook een kleine verzamelaar”, zei ze, “en dus erg geïnteresseerd in heiligenbeelden”. Ook de uitstraling van het museum in de monumentale Cuyperskerk, waarvan de restauratie bijna is voltooid, viel erg in de smaak.

Veel belangstelling voor Heiligenbeeldenmuseum
Het bovenstaande bezoekersaantal toont nogmaals de grote belangstelling aan die bestaat voor het religieuze erfgoed bijeengebracht in het Heiligenbeeldenmuseum op de Kranenburg te Vorden. Begonnen in 2000 met een bescheiden bezoekersaantal, mag men nu in het vijftiende seizoen de 100.000e bezoeker begroeten. Het vele werk dat werd - en wordt - verricht door de talloze vrijwilligers mag hierbij niet ongenoemd blijven.

Thematentoonstelling 2015
Dit jaar is de wisselende tentoonstelling gewijd aan prachtige voorwerpen uit de verzameling van de in 2014 overleden Henk Ensink. Het is een gevarieerde collectie die bestaat uit heiligenbeelden, relikwiehouders, huis-reis- en kinderaltaren, kruisbeelden, missie- en collectebusjes, wijwaterbakjes en religieus vaatwerk. Ook kunt u een filmvertoning over hem en zijn verzameling bekijken in onze filmzaal.

Februari 2015: Tijdschrift Venster heeft een nieuw jasje

Tijdschrift Venster heeft een nieuw jasje

Voor een aantrekkelijk blad is natuurlijk allereerst de inhoud van belang. Maar omdat de huidige vormgeving van Venster al weer dateert van 2003, werd het hoog tijd voor een nieuwe cover en invulling.

De huidige vernieuwing van Venster betreft in eerste instantie de coverpagina. “Daarop laten we geprononceerder dan tot nu toe de naam van onze stichting naar voren komen”, schrijft hoofdredacteur Ben Verheij, “om zo bij te dragen aan een – noodzakelijke – grotere naamsbekendheid.” Vervolgens hebben de eerste drie bladzijden een strakkere en meer overzichtelijke indeling gekregen. Verheij: “Wij hopen dat al deze kleinere aanpassingen ons blad ook voor u aantrekkelijker maken.”

Eerdere kleine wijzinging vormgeving Venster
Met het vervallen van de advertenties was er in 2011 trouwens al een eerdere, kleine wijziging in de vormgeving. Verheij: “Hierdoor kwam meer ruimte beschikbaar voor redactionele inhoud. En op de achterkant kwam er ruimte voor de rubriek Sluitsteen, die met veel foto’s en weinig tekst een pregnant beeld kan schetsen van een onderwerp.”

December 2014: Overdracht Sint Lambertuskerk Buren aan de SOGK

Overdracht Sint Lambertuskerk Buren aan de SOGK

De Hervormde gemeente Buren heeft besloten om de Sint Lambertuskerk over te dragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Op vrijdag 12 december 2014 vond de officiële overdracht van de kerk plaats.

De Sint Lambertuskerk behoorde toe aan de PKN gemeente Buren. Na de overdracht blijven er voor de kerkelijke gemeente kerkdiensten plaatsvinden. Daarnaast krijgt de kerk een eigen Plaatselijke Commissie (PC) die aan het werk gaat om ook andere activiteiten te ontwikkelen. Met deze evenementen kunnen de reguliere lopende kosten gedekt worden. De SOGK zal zorgdragen voor het duurzaam beheer en behoud van de kerk.

Willem van Oranje trouwde in de Sint Lambertuskerk
De Sint Lambertuskerk is gelegen aan de Markt middenin het stadje Buren. De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk genoemd naar de heilige Lambertus. Willem van Oranje trouwde op 8 juli 1551 zijn eerste vrouw Anna van Buren in deze kerk, toen nog in de rooms-katholieke ritus. Maria van Buren, het derde kind van Willem van Oranje, is in 1616 (gereformeerd) begraven in de tombe onder het koor. Zij is de stichter van het weeshuis te Buren. De kerk en toren zijn in 1971 aangewezen als rijksmonument (nr. 11329).

Foto-impressie overdracht kerk Buren aan SOGK
Foto © Buren Stad

De Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK)
De SOGK zet zich actief in voor het behoud van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland. Het werk van de SOGK wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, de vele trouwe donateurs en anderen die de stichting een warm hart toedragen. De SOGK stimuleert het meervoudig gebruik van religieuze gebouwen. Op die manier wil de stichting belangstelling wekken voor monumentale kerken. Naast het organiseren van evenementen in oude kerkgebouwen, doet de SOGK meer om de aandacht op religieus erfgoed te vestigen, bijvoorbeeld:

19 Rijksmonumenten
Na overname van de kerk in Buren heeft de SOGK 19 Rijksmonumenten in eigendom, waaronder 12 kerkgebouwen, 1 synagoge en 6 torens.

November 2014: SOGK neemt Remigiuskerk in Steenderen over

SOGK neemt Remigiuskerk in Steenderen over

De Protestantse Gemeente Steenderen en Bronkhorst heeft besloten om de Remigiuskerk over te dragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Op vrijdag 21 november 2014 vond de officiële overdracht van de kerk plaats.

Met de overdracht van de Remigiuskerk zal de SOGK voortaan zorg dragen voor het duurzaam beheer en behoud van de kerk. De Protestantse Gemeente zal ook na de overdracht bijeen blijven komen in de kerk. Daarnaast krijgt de kerk een eigen Plaatselijke Commissie (PC). Deze PC gaat aan het werk om andere activiteiten te ontwikkelen waarmee het dagelijks onderhoud gedekt kan worden.

Remigiuskerk_in_Steeenderen
Foto © Koos de Geest

Remigiuskerk in Steenderen
De Remigiuskerk is een laatgotische pseudobasiliek met een driebeukig schip en een westelijke toren. De eerste bekende vermelding van de kerk stamt uit 1217. De kerk is in 1966 aangewezen als Rijksmonument (nummer 34521).

Oktober 2014: Verkoopdag in het Heiligenbeeldenmuseum

Verkoopdag in het Heiligenbeeldenmuseum

De beelden uit de collectie van het Heiligenbeeldenmuseum kunnen niet allemaal tegelijk in de kerk tentoongesteld worden. De meeste beelden staan in de depotruimte te wachten op hun beurt voor de volgende expositie. Van sommige beelden zijn er dertien in een dozijn. En die kunt u samen met andere ‘devotionalia’ (schilderijen, kruisbeelden, rozenkransen, etc.) kopen op de jaarlijkse verkoopdag.

Wat kochten mensen nou zoal op de verkoopdag in het Heiligenbeeldenmuseum op 18 oktober 2014?

Verkoopdag Kranenburg - De aankopen van Ellen

De aankopen van Ellen:
“Ik ben katholiek opgevoed, voor mij is de verkoopdag pure nostalgie. Vorig jaar zag ik een geborduurd portret van een paus, helemaal in roze. Ik heb lang getwijfeld, maar ik heb het toen toch maar niet gekocht en daar heb ik nog steeds zo'n spijt van. Ik ben altijd op zoek naar geborduurde schilderijen, want daar maak ik tassen van. Maar vandaag heb ik helaas geen borduurwerk gezien. Ik heb wel wat mooie houten lijstjes gekocht, sommige alleen om het hout, hoor, daar doe ik iets anders in. En een kruisje. Het engeltje is er net afgevallen, maar die plak ik er wel weer op. Wat ik ervoor betaald heb? Veel te veel!”

Verkoopdag Kranenburg - De wijwaterbakjes van Nico en Bianca

De wijwaterbakjes van Nico en Bianca:
“Vanochtend tegen tienen hoorden we toevallig van de verkoopdag op Radio Gelderland. We komen uit Huizen en staan in Vorden op de camping. We dachten: Kom, laten we even gaan neuzen. Het is leuk om al die beelden hier zo bij elkaar te zien staan. Ik kan alles wel kopen, maar ik heb het gelaten bij een paar wijwaterbakjes. Waarom juist deze? Pfff. Het is niet te kitscherig, geen plastic, want daar houd ik niet zo van. Ik heb er negen euro voor betaald. Geen geld, hè?”

Verkoopdag Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg: de aankopen van gerard (canonborden)

De canonborden van Gerard:
“Ik ben lid van Devotionalia, een tijdschrift voor verzamelaars van religieuze voorwerpen. Daarin stond de verkoopdag genoemd en ik hoopte hier nog wat te vinden. Ik heb een paar canonborden gekocht. Die stonden vroeger op het altaar, voor het tabernakel, zodat de priester dat gedeelte van de mis van de borden kon aflezen. Paus Benedictus XVI heeft de oude liturgie van vóór het Tweede Vaticaanse Concilie opnieuw ingevoerd. Ik kom uit Lisse en ik bezoek de Latijnse mis altijd in Leiden. Lang niet overal hebben ze nog van dit soort canonborden. Voor het goede doel sta ik ze dan ook graag weer af. Deze canonborden hebben een zwarte rand en werden gebruikt tijdens begrafenisdiensten. Onderaan de afbeelding zie je de zielen in het Vagevuur, maar... over het Vagevuur hebben ze het tegenwoordig niet meer in de katholieke kerk.”

Verkoopdag Kranenburg - De kerststal van Gera

De kerststal van Gera:
“Ik woon in het oude schoolgebouw naast het Heiligenbeeldenmuseum. Ik ben altijd op zoek naar spullen die verband houden met het onderwijs en... ik heb gescoord. Ik heb een kerststalletje met houten figuurtjes gekocht. Ik weet de leeftijd niet, maar het lijkt me schoolmateriaal uit de jaren 70. Ik denk dat het in de klas werd opgezet, of dat kinderen ermee konden spelen. Het leukste aan deze kerststal is de kribbe: meestal zit het kindje eraan vast, maar deze kribbe is leeg, dus kun je het kindje er pas op Kerstavond in leggen.”

Oktober 2014: Heiligenbeeldenmuseum bij Omroep Max

Heiligenbeeldenmuseum bij Omroep Max

Dinsdag 21 oktober was Ton Rutting te gast bij het tv-programma ‘Tijd voor Max’. Hij vertelde over de naamheiligen van de andere gasten. En hij nodigde iedereen uit voor de expositie ‘Zoek uw eigen heilige’ in het Heiligenbeeldenmuseum.

Dinsdag 21 oktober zat Ton Rutting aan tafel bij Sybrand Niessen en Martine van Os van ‘Tijd voor Max’. Ton Rutting is de voorzitter van de Plaatselijke Commissie van de SOGK in Kranenburg. Hij vertelde over het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg (Vorden).

‘Een kerk sluiten?’
Het Heiligenbeeldenmuseum is gevestigd in de H.-Antonius-van-Paduakerk. Deze kerk is sinds 2009 in het bezit van de SOGK. Hoe is dat zo gekomen? “In Vorden waren twee katholieke kerken en dat werd in de loop ter tijd toch een beetje te veel en te duur,” vertelde dhr. Rutting. “Toen kwam de moeilijke beslissing die in veel gemeentes valt: wat moet je gaan doen? Een kerk sluiten? Deze kerk is toen helaas gesloten. De andere - een veel jongere kerk - is in stand gebleven als katholieke kerk, omdat die veel goedkoper in onderhoud was.”

Ton Rutting met Augustinus bij Omroep Max
Foto © Omroep Max

Bezoek het Heiligenbeeldenmuseum
In het Heiligenbeeldenmuseum in Vorden kunt u de heilige zoeken die bij uw naam hoort. “Ik kan geen garantie geven dat ze er allemaal staan. Want in de loop der eeuwen zijn zo'n 10.000 mannen en vrouwen heiligverklaard. Die hebben we natuurlijk niet allemaal”, waarschuwde dhr. Rutting tijdens ‘Tijd voor Max’. “Maar de hele bekende en aansprekende zijn er natuurlijk wel bij.”

Ton Rutting bij Omroep Max
Foto © Omroep Max

‘Tijd voor Max’ bekijken?
Bekijk het programma ‘Tijd voor Max’ waar Ton Rutting van het Heiligenbeeldenmuseum te gast was. Dhr. Rutting is aan het woord vanaf 43.15.

Oktober 2014: Fotoverslag “Rond 50 jaar wandtapijten St Joriskerk Drempt”

Fotoverslag “Rond 50 jaar wandtapijten St Joriskerk Drempt”

In 2014 is het precies 50 jaar geleden dat de tien wandtapijten van Gunhild Kristensen opgehangen werden in de Sint-Joriskerk in Drempt. Een mooie aanleiding voor een gelegenheidsexpositie van haar werk. Bekijk het fotoverslag van twee drukke dagen.

In het weekend van 27 en 28 september 2014 kon u in de St-Joriskerk de expositie ‘Rond 50 jaar wandtapijten in Drempt’ bekijken. De aanleiding? Precies 50 jaar geleden knoopten mannen, vrouwen en kinderen uit Drempt tien wandtapijten. Ze werden opgehangen in de kerk om de galm in de kerk te verminderen. Kunstenares Gunhild Kristensen ontwierp de wandkleden.

Gezellige drukte tijdens 50 jaar wandtapijten in Drempt
Foto © Seebe Janssens

Grote collectie uniek werk Gunhild Kristensen
Naast de 10 wandtapijten - die nog steeds in de kerk hangen - was er een grote collectie uniek werk van Gunhild Kristensen te zien. De kunstwerken kwamen regelrecht uit het depot van Museum Veluwezoom. De conservator - zelf een groot fan van Kristensen - was blij dat het werk weer eens tentoongesteld werd. Het was pas de tweede keer dat u de aquarellen, pentekeningen, broze krijttekeningen, textiel en geïllustreerde kinderboeken kon zien.

Bezoekers bekijken de spraakmakende moderne textielkunst in de Sint-Joriskerk in Drempt
Foto © Seebe Janssens

Lijkwade
De Plaatselijke Commissie van Drempt had bovendien nog vier textielkunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd: Armien Visser uit Bilthoven (wandkleden, een baarkleed en lijkwade), Cathrien Orie uit Brussel (antependia, ofwel kerkdoeken), Tineke van Grol uit Nieuwegein (beeldend weven) en Willy Klokman uit Barchem (werk geborduurd met wol). Klokman gaf ook ter plaatse een demonstratie.

tvgelderland interviewt broer van kunstenares Gunhild Kristensen
Foto © Seebe Janssens

Reportage Omroep Gelderland
Omroep Gelderland interviewde twee Dremptenaren die de wandtapijten geknoopt hebben. Ook de broer van kunstenares Gunhild Kristensen werd geïnterviewd. Hij was toentertijd dominee in de Sint-Joriskerk.

Zij knoopten 50 jaar geleden de wandtapijten.
Foto © Seebe Janssens, Prinses

Oud filmmateriaal uit 1963 gedigitaliseerd
De Plaatselijke Commissie had ook oude foto's en filmmateriaal uit de jaren '60 opgesnord en gedigitaliseerd. Het programma ‘In Ogenschouw’ van de NCRV besteedde destijds aandacht aan het project. Ze zonden een reportage uit van de eerste knoopavond in december 1963 onder leiding van Kristensen zelf. Dat leidde tot grote bekendheid. Vanuit het hele land kwamen bussen vol nieuwsgierigen naar de kerk in Drempt. Een deel van het oude filmmateriaal kunt u zien in de reportage van Omroep Gelderland.

Verder kijken?

  • Bekijk de hele fotoreportage van ‘Rond 50 jaar wandtapijten in Drempt’.
  • Bekijk de reportage die Omroep Gelderland maakte over de expositie.

Oktober 2014: Leerlingen doen SOGK-speurtocht ‘Kijk, een kerk!’

Leerlingen doen SOGK-speurtocht ‘Kijk, een kerk!’

Wilt u een monumentale kerk bezichtigen met uw kinderen? Of zoekt u een leuk educatief schoolreisje voor uw leerlingen? Met de speurtocht ‘Kijk, een kerk!’ van de SOGK hoeven kinderen zich geen moment te vervelen. Ook pikken ze dankzij het kijkblad extra veel informatie op. Dat bleek wel uit het bezoek van basisschool De Wiekslag aan de Martinuskerk in Rijswijk.

Elk jaar maken de leerlingen van basisschool De Wiekslag een educatief schoolreisje naar de Martinuskerk in Rijswijk. Ook dit jaar nam Ineke Somsen, docent geestelijke vorming, ze mee naar het monument. Met één verschil: het kijkblad ‘Kijk, een kerk!’, een soort speurtocht voor kinderen van groep 6, 7 en 8 die een monumentale kerk in Gelderland bezoeken. Het resultaat? Ze hebben zich prima vermaakt en namen de informatie veel gemakkelijker in zich op.

Educatief schoolreisje Martinuskerk Rijswijk

Hele gebouw zorgvuldig bekeken
Volgens de rondleider, dominee Gea van der Velde, hadden de leerlingen zichtbaar plezier in het kijkblad ‘Kijk, een kerk!’. Ook viel het haar op dat ze dankzij het kijkblad het hele gebouw goed in zich hadden opgenomen. Ze vroeg wat de kinderen het mooiste, leukste of het meest bijzonder vonden in de kerk. En verbaasde zich over de gedetailleerde antwoorden: de leerlingen kozen niet voor het eerste het beste. Een van de kinderen vond het ‘kamertje’ - de kansel - het leukst. Een paar het orgel: ‘Net een klein kasteel met torens’. En een derde groep koos voor de versieringen op de grafstenen.

Kijkblad zit goed in elkaar
De rondleider en de docent zijn enthousiast over de speurtocht. Het kijkblad zit goed in elkaar, met veel vragen, opdrachten en extra informatie. Ook sloot de speurtocht goed aan op de lessen van Somsen over religieuze gebouwen. En wat vonden de kinderen er van? ‘Leuk!’

Basisschool bezoekt Martinuskerk met speurtocht Kijk, een kerk!

Hoe komt u aan het kijkblad?
‘Kijk, een kerk!’ wordt gratis verstrekt in de kerken, kapel en synagoge die de SOGK beheert. U kunt het kijkblad ook downloaden en zelf uitprinten. Wilt u een aantal exemplaren bestellen? Neem dan contact op met de SOGK. U kunt ons emailen op info@oudegeldersekerken.nl onder vermelding van ‘Kijk, een kerk!’.

Educatieve schoolreisjes
Naast ‘Kijk, een kerk!’ biedt de SOGK ook andere mogelijkheden voor educatieve schoolreisjes. Voor basisschoolleerlingen hebben we educatieve programma’s ontwikkeld in Kranenburg, Groenlo en Leur. Het lesmateriaal en de digibordlessen kunt u downloaden of bestellen. Ook de Maartenskerk in Etten wordt jaarlijks bezocht door lagere scholen uit de omgeving. Middelbare scholieren bezoeken bijvoorbeeld de Zutphense synagoge.

Juli 2014: 360° panorama foto's van onze gebouwen

360° panorama foto's van onze gebouwen

De Stichting Oude Gelderse Kerken heeft 360° panoramafoto’s gemaakt van de Zutphense synagoge en de kerken die ze beheert. U kunt de monumenten van binnen bekijken en een virtuele wandeling om het gebouw heen maken.

Panoramafoto Heiligenbeelden Museum Kranenburg

Oog in oog met heiligen op panoramafoto Kranenburg
Zoom in op de prachtige kleurige rouwborden op de panoramafoto van de Oude Sint-Victorkerk in Batenburg of de bijzondere plafondschilderingen in de Dorpskerk van Leur. Scheer rakelings langs de heiligenbeelden in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg. Of wandel onder de beuken op het pittoreske kerkhofje van de Petrus-en-Pauluskerk in Hoog-Keppel.

Neem ook een kijkje in:

Mei 2014: Presentatie SOGK Jeugdeducatieproject in Heiligenbeeldenmuseum

Presentatie SOGK Jeugdeducatieproject in Heiligenbeeldenmuseum

Op vrijdagmiddag 23 mei presenteerde de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) in het Heiligenbeeldenmuseum het jeugdeducatieproject over de H.-Antonius-van-Paduakerk. Met dit interactieve en innovatieve lespakket kunnen alle acht groepen van de basisschool een educatief schoolreisje maken naar deze bijzondere kerk: de neogotische H.-Antonius-van-Paduakerk in Kranenburg, de oudste nog bestaande kerk van de bekende Nederlandse architect Pierre Cuypers.

Presentatie lesmateriaal Heiligenbeeldenmuseum 23-05-2014

Digitaal schoolbord
Het educatieproject werd verzorgd door vertegenwoordigers van de SOGK en het Heiligenbeeldenmuseum en het historisch onderzoeksbureau Kleioskoop. Dit alles in samenwerking met een klankbordgroep van vertegenwoordigers van de vier Vordense basisscholen. Voor alle 8 schoolgroepen ontwierpen zij een werkblad met foto’s in 4 “moeilijkheidsgraden”. Natuurlijk aangevuld met een docentenhandleiding. Vernieuwend is de digibordles op het Schoolbordportaal. Met het digitale schoolbord kunnen onderwijzers het schoolreisje naar het kerkgebouw al in de klas inleiden en behandelen.

Presentatie in Heiligenbeeldenmuseum
In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de deelnemende scholen, de besturen van de deelnemende organisaties, ontwerpers en leden van projectgroep en klankbordgroep werden de werkbladen en de digibordles gepresenteerd. De voorzitter van het Heiligenbeeldenmuseum Ton Rutting overhandigde het pakket aan Annelies van der Kolk, voorzitter van het bestuur van de SOGK. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Gelderland.

Presentatie Lesmateriaal Heilgenbeeldenmuseum Werkbladen 23-05-2014

Mei 2014: Jaarverslag SOGK over 2013: ‘Financiële positie onveranderd goed en stabiel’

Jaarverslag SOGK over 2013: ‘Financiële positie onveranderd goed en stabiel’

‘De financiële positie van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) is onveranderd goed en stabiel’, aldus de penningmeester in zijn toelichting op het jaarverslag. In het jaarverslag 2013 vindt u de balans, verlies- en winstrekening en accountantsverklaring. We danken onze donateurs voor hogere bijdragen die wij mochten ontvangen. De fiscus heeft de SOGK een culturele ANBI-status gegeven. Dit biedt onze geldgevers belangrijke fiscale voordelen.

Vrijwilligers bedankt!
De tientallen vrijwilligers van onze Plaatselijke Commissies hebben zich ook in 2013 ingespannen om gelden te genereren voor ‘hun’ kerk of synagoge. Een woord van dank is zeker op zijn plaats voor hun belangeloze inzet.

Financiële steun
We zijn erg blij dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een aantal van onze subsidieaanvragen heeft gehonoreerd. Ook zijn we de provincie Gelderland dankbaar voor de financiële steun. Samen kunnen we onze kerken duurzaam beheren en het cultureel erfgoed in Gelderland in stand houden.

SOGK Jaarverslag 2014
Jaarverslag over 2013 met balans, verlies- en winstrekening en accountantsverklaring

Januari 2014: Jubileumjaar SOGK 2014

Jubileumjaar SOGK 2014

De Stichting Oude Gelderse Kerken is opgericht in november 1974 en viert dit jaar, 2014, haar 40 jarig jubileum. We nodigen u graag uit voor de jaarbijeenkomst en het symposium ter gelegenheid van ons 40 jarig jubileum.

Logo SOGK 40 jaar

Symposium Religieus Erfgoed
De jaarbijeenkomst is alleen voor donateurs, vrienden, leden van Plaatselijke Commissies en direct betrokkenen van SOGK. Maar vanaf 13.30 uur is iedereen van harte welkom in de Oude Calixtuskerk in Groenlo voor het symposium. Om 14.00 uur wordt het symposium geopend. Vervolgens geeft dr. J.E.A. (Justin) Kroesen een inhoudelijke inleiding over religieus erfgoed. Justin Kroesen is universitair docent Kunstgeschiedenis van het Christendom aan de Rijks Universiteit Groningen (RUG).

Alvast aanmelden?
Donateurs ontvangen zo snel mogelijk de uitnodiging met het definitieve programma. Maar u kunt zich nu al aanmelden: info@oudegeldersekerken.nl. Geeft u dan wel aan of u er de hele dag bij bent, of alleen in de de ochtend of middag.

November 2013: Website SOGK vernieuwd

Website SOGK vernieuwd
Nieuwe website van SOGK

Op de 39e jaardag van de Stichting, 27 november 2013, is de nieuwe website op het World Wide Web actief.

Houd de website actueel!
Heeft u nieuws, informatie, suggesties of tips, laat het ons weten. Samen kunnen wij de website verbeteren, voorzien van de juiste informatie en actueel houden. Stuur een e-mail naar webredactie@oudegeldersekerken.nl.

September-november 2013: Succesvolle bijeenkomsten voor SOGK-vrijwilligers en zakenpartners

Succesvolle bijeenkomsten voor SOGK-vrijwilligers en zakenpartners

Voor de Plaatselijke Commissies die de SOGK-kerken beheren organiseerde de stichting een Seminar over Activiteiten in en om de kerk, en mogelijkheden voor nevenbestemming. Het seminar en de Business Partner netwerkbijeenkomst werden goed bezocht.

Het Seminar voor Plaatselijke Commissies en aangesloten- en bevriende kerken vond in september 2013 plaats in Kranenburg. Het thema was: mogelijkheden voor activiteiten in en om de kerk met betrekking tot nevenbestemming. Het was een zeer goed bezochteseminar. Er waren vier inleiders, waarvan twee vertegenwoordigers van de SOGK-kerken in Hoog-Keppel en Rijswijk, daarnaast van de Walburgiskerk te Arnhem en de Stichting Oude Groninger Kerken. Een vertegenwoordiger van RBT-Kan zorgde voor deskundig advies.

De Business partners jaarlijkse netwerkbijeenkomst
In Kranenburg heeft op 8 november 2013 ook de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor de Business Partners van SOGK plaatsgevonden. Een door ieder zeer gewaardeerde en nuttige middag. Ruim 40 aanwezigen konden in gemoedelijke setting met elkaar van gedachten wisselen, contacten hernieuwen en verbreden. Er waren ook relaties van de business partners uitgenodigd. Door dhr. J. van de Zande, senior beleidsmedewerker van de Provincie Gelderland is een inleiding verzorgd over kwaliteit van restauratie werkzaamheden, daarbij is ook het provinciale beleid t.a.v. Energie transitie toegelicht. Een belangrijk aandachtspunt.

Oktober 2013: Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg

Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg

Op vrijdag 25 oktober 2013 hebben de gedeputeerde Traag van de Provincie Gelderland, de voorzitter van SOGK samen met de voorzitter van de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg de entree en ontvangstruimte officieel geopend.

De opening van de ontvangstruimte van het heiligenbeeldenmuseum was een zeer goed bezochte bijeenkomst. Iedereen was uiterst positief en is ervan overtuigd dat dit een zeer goede en welkome aanvulling is voor het museum.

Kranenburg entree museum okt 2013

December 2012: Overname van kerken Voor-Drempt en Hoog-Keppel

Overname van kerken Voor-Drempt en Hoog-Keppel

Op 21 december 2012 zijn de middeleeuwse kerken van Voor-Drempt en Hoog-Keppel overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). In de twee kerken — beide behorend tot de protestantse gemeente van Drempt en Oldenkeppel — zullen kerkdiensten blijven plaatsvinden. Daarnaast krijgen de kerken een eigen commissie die aan het werk gaan om andere activiteiten te ontwikkelen die bijdragen in de kosten van de gebouwen. Ook zal de SOGK zorgdragen voor restauratie van de buitenzijde van de Dremptse kerk; een jaar geleden al heeft de SOGK de toren al laten restaureren. De kerk van Hoog-Keppel is onlangs hersteld en in zeer goede staat.

September 2012: Nieuwe voorzitter voor SOGK

Nieuwe voorzitter voor SOGK

Het bestuur van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) is verheugd dat mevrouw drs. A.E.H. van der Kolk bereid is gevonden om het voorzitterschap van de SOGK op zich te nemen. Zij wordt de opvolger van prof. dr. H.G. de Gier, die per 1 mei 2012, mede om gezondheidsredenen, is teruggetreden als voorzitter.

Mevrouw Van der Kolk (59) is momenteel waarnemend burgemeester van Harderwijk en was voordien onder meer vier jaar lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland en vele jaren lid van de Provinciale Staten. Zij voelt zich zeer betrokken bij het behoud en beheer van religieus erfgoed en ziet goede mogelijkheden om haar kennis en expertise op dit gebied in te zetten voor het werk van de SOGK. Als gedeputeerde was zij onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille Cultuurhistorie.

September 2011: Overname oude kapel van Bronkhorst

Overname oude kapel van Bronkhorst

Op 9 september 2011 is tijdens een feestelijke bijeenkomst de kapel van het stadje Bronkhorst in eigendom overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK).

De kapel is gesticht door Gijsbert van Bronckhorst en zijn echtgenote in 1344 en kent vervolgens een lange geschiedenis van verval en herstel. Met als dieptepunten een verwoestende brand in 1663 en een lange tijd van gebruik als schoollokaal tussen 1883 en 1932. In de jaren 1960-1962 is de kapel grondig gerestaureerd en in de oude staat teruggebracht.

Activiteiten in kapel verder bevorderen
In de kapel wordt eenmaal per maand een kerkdienst belegd door de Protestantse Gemeente Steenderen en Bronckhorst. En verder vinden er in de kapel vele culturele activiteiten plaats. Een flinke groep vrijwilligers maakt dat mogelijk. De SOGK zal deze activiteiten verder bevorderen en zo mogelijk uitbreiden. De coördinatoren van de vrijwilligersgroep vormen inmiddels de kern van de plaatselijke commissie van de SOGK in Bronkhorst. De SOGK is zeer verheugd over deze overname; in totaal bezit de SOGK nu acht kerken en een synagoge.

SOGK verantwoordelijk voor behoud kerktorens Bronckhorst
Tegelijk met de kapel heeft de burgerlijke gemeente Bronckhorst de eigendom van vijf monumentale kerktorens in deze gemeente aan de SOGK overgedragen; het betreft de torens van de protestantse kerken van Drempt, Hoog-Keppel, Hummelo, Hengelo (Gld.) en Vorden. Overname van torens is op zich geen beleid van de SOGK. Maar werd in deze bijzondere situatie met name mogelijk doordat de gemeente Bronckhorst een zeer behoorlijk bedrag voor toekomstig onderhoud aan de SOGK heeft doen toekomen. De toren van Drempt wordt momenteel gerestaureerd; het ligt in de bedoeling die restauratie tegen het einde van dit jaar te hebben voltooid. Voor het beheer van de torens wordt een aparte commissie opgericht.

Augustus 2011: Educatief lesmateriaal voor basisscholen in Groenlo gereed

Educatief lesmateriaal voor basisscholen in Groenlo gereed

Op vrijdag 26 augustus 2011 is het lesmateriaal - de docentenhandleiding met lesbrieven over de Oude Calixtuskerk - overhandigd aan de directeuren van de basisscholen in Groenlo. Het lesmateriaal is enthousiast ontvangen door de leerkrachten. De Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) is zeer verguld met dit mooie resultaat.

Het lesmateriaal is, in opdracht van SOGK, ontwikkeld door bureau Kleioskoop, in samenwerking met het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen en de Plaatselijke Commissie Groenlo.

Voor informatie over het lesmateriaal van de Calixtuskerk te Groenlo, kunt u contact opnemen met de heer B. Verheij, T (0544) 46 20 32 of e-mail btmverheij@planet.nl

Juli 2011: Lutherse Kerk ‘verbonden stichting’ van SOGK

Lutherse Kerk ‘verbonden stichting’ van SOGK

Met ingang van 1 juli 2011 is de Lutherse Kerk aan de Spoorwegstraat 8 te Arnhem een "verbonden instelling" geworden van de SOGK.

Een verbonden instelling is een instelling, die één of meer monumentale religieuze gebouwen bezit, maar onvoldoende middelen heeft om deze goed te beheren. Zij wil het eigendom niet overdragen, maar doet een beroep op de expertise van de Stichting. Voor een vastgesteld jaarbedrag geeft de SOGK op allerlei terreinen advies. De instelling op haar beurt staat toe, dat de SOGK hun bezit aan monumentaal religieus erfgoed opneemt in de lijst van monumenten waarvoor de SOGK direct (mede)verantwoordelijk is.

Juli 2010: Wijziging bestuurlijke structuur SOGK

Wijziging bestuurlijke structuur SOGK

Op 1 juli 2010 is de bestuurlijke structuur van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) gewijzigd.

Vooruitlopend op een verdere professionalisering van de SOGK in de toekomst zijn het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur in de huidige vorm opgeheven. Daarvoor in de plaats is er een Raad van Bestuur en een Raad van Advies. Het merendeel van de voormalige AB-leden is toegetreden tot de Raad van Advies.

Ten behoeve van deze wijziging zijn de statuten van onze stichting aangepast. Met de bestuurlijke verandering speelt de SOGK tevens in op de eisen die in de sfeer van de zogeheten cultural governance aan ons type organisaties wordt gesteld.

December 2009: H.-Antonius-van-Paduakerk overgedragen aan SOGK

H.-Antonius-van-Paduakerk overgedragen aan SOGK

Op de valreep van 2009 heeft de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) de monumentale H.-Antonius-van-Paduakerk in de buurtschap Kranenburg (tussen Vorden en Ruurlo) verworven. Met deze aankoop heeft de SOGK haar eerste kerk met een rooms-katholieke signatuur aan haar bezit toegevoegd. Op 31 december 2009 was de officiële overdracht.

De door de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers gebouwde kerk is zijn oudste, nog bestaande Cuypers-kerk in ons land. Het gebouw vormt een markant voorbeeld van religieus erfgoed met een rijke historie. Het rijksmonument is bovendien gelegen in een waardevol cultuurlandschap. De H.-Antonius-van-Paduakerk wordt al sinds enige tijd niet meer als parochiekerk gebruikt. Momenteel is er het Heiligenbeeldenmuseum gevestigd.

Heiligenbeeldenmuseum
Het besluit voor de overdracht is in gezamenlijk overleg genomen door drie betrokken partijen: de SOGK, het Parochiebestuur van de Christus Koningkerk in Vorden en de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg (Stichting VKK). De drie partijen leveren met de overdracht een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van monumentaal religieus erfgoed in de provincie Gelderland en voor de kleine kern Kranenburg in het bijzonder. Daarnaast is ook de toekomst van het Heiligenbeeldenmuseum, dat wordt geëxploiteerd door de Stichting VKK, veiliggesteld. Het museum is in 2008 erkend en geregistreerd als nationaal museum.