September 2018 - Open Monumentenweekend 2018

In het Open Monumentenweekend zijn ook de monumentale kerken, kapelletjes en synagoge van Oude Gelderse Kerken geopend. Vaak zijn er speciale activiteiten georganiseerd. Hier vindt u een overzicht.

Op zondag 9 september is de Zutphense synagoge de hele dag geopend. Ook zijn er twee wandelingen door Joods Zutphen, om 11.30 en om 13.30. De stadswandelingen beginnen bij de synagoge. Samen met een gids loopt u een route door de Nieuwstad en het Barlhezekwartier. Aan de hand van de gebouwen komen hun vroegere bewoners ter sprake. Dat levert een beeld op van joods leven in Zutphen, voornamelijk van voor 1945.

Eveneens in Zutphen, in de Walburgiskerk, kunt u elk heel uur luisteren naar een orgelconcert van een kwartier op het Baderorgel. Op zondag 9 september sluit de befaamde huisorganist van de Walburgiskerk, Klaas Stok, de Open Monumentendagen af met het jaarlijkse Bachconcert. Op het programma staan o.a. werken uit het Orgelbüchlein (BWV 599-644) en de Leipziger koralen (BWV 651-668). Toegang is gratis, maar neem wel uw portemonne mee, er is een collecte na afloop van het concert. En misschien wilt u niet alleen de kerk, maar ook de Librije bezichtigen? Dat kan voor € 2,00.

Heiligenbeelden te koop

Het Heiligenbeeldenmuseum grijpt de Open Monumentendag aan om haar jaarlijkse verkoopdag te houden. U kunt kopen: beelden, boeken en schilderijen. Er is een ook een beperkt aantal kerstgroepen te koop, dus wees er snel bij! Bijzonder is deze keer ook een grote collectie devotieprentjes en medaillons. De toegang tot het museum is tijdens de Monumentendagen gratis.

Naast de vaste collectie is er een thematentoonstellingover beschermheiligen van beroepen. Ook kunt u de 14 kruiswegstaties bezichtigen die afkopmstig zijn uit een inmiddels afgebroken Cuyperskerk, ‘De Liefde’, in Amsterdam. De staties zijn uitgevoerd in tegeltableaus en bestaan uit bijna 6000 tegels met een oppervlakte van bijna 110 m². Ze zijn ontworpen door architect Pierre Cuypers zelf en hebben bijna 30 jaar in een depot gestaan van het Tegelmuseum in Otterlo. U kunt ze alleen dit seizoen te bezichtigen!

Aquarellen van twee schilderreuzen in Hoog-Keppel

In de Dorpskerk is een expositie ingericht van de twee schilderreuzen Floris Wolvetang en Ben van de Roer. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Rijswijk

De Martinuskerk duikt in de geschiedenis van de Rijswijkse middenstand. Wie is er ooit brood gaan halen bij een van de drie bakkers? Wat kon je kopen in de supermarkt - jawel, Rijswijk had een heuse supermarkt? Kom langs met uw foto’s en verhalen! Dan geven wij die ter plekke een plaats op internet in een interactieve kaart van de middenstand in Rijswijk!

Op de hele uren kun je de kerktoren beklimmen. Luister naar de klank van de klok op 15 meter hoogte en bekijk het 19e eeuwse uurwerk. En niet te vergeten het schitterende vergezicht over de Lek naar Wijk bij Duurstede en naar Culemborg over het Amsterdam Rijnkanaal. Ook de gewelven zien er van bovenaf heel anders uit!

Er is een fietsroute te koop die voert langs alle Rijswijkse monumenten en dat zijn er flink wat. Of loop je liever de wandelroute van Martinuskerk naar Molen of vice versa? Op beide locaties zijn de routes te verkrijgen. Bij de molen is van alles te doen, te proeven en te koop: groente en fruit, melen en mixen, lokale honing, eten uit de natuur en kunst.

Verkoopdag Kranenburg - De aankopen van Ellen
Verkoopdag devotionalia (heiligenbeeldjes, engelenbeelden, schilderijen, kruisbeelden, rozenkransen, boeken, etc.) in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg (Vorden).