Toeristische tips rondom onze kerken

Een bezoek aan een van onze kerken is goed te combineren met een wandel- of fietstocht in de omgeving. Of bijvoorbeeld met een stadswandeling die langs de kerk of synagoge voert. Hieronder vindt u enkele suggesties.

Achterhoekse kerkenpaden

Nog niet zo lang geleden waren veel van de lokale verbindingen in de Achterhoek onverhard, smal, ongeschikt voor snelverkeer en bedoeld om lopend van de ene plaats naar de andere te komen. Deze paden liepen over de velden en door de weilanden. 's Zondags liep men van heinde en verre naar de kerk via deze routes die allemaal gebaseerd waren op het oude recht van overpad. Het was een specifiek gebruik van de kerkenpaden.
In de afgelopen jaren zijn deze paden hersteld en vormen ze voor wandelaars en fietsers een rustige en veilige verbinding in het landelijk gebied. Er zijn tien fietsroutes ontwikkeld, gebaseerd op de kerkenpaden en samengesteld aan de hand van het fietsroutenetwerk.
Meer informatie via www.achterhoeksekerkenpaden.nl

Cuypers-wandelroute op de Kranenburg

Rond de kerk op de Kranenburg is een wandelroute uitgezet die voert langs diverse monumenten en gebouwen van architect Pierre Cuypers. De wandeling start bij de kerk (nu Heiligenbeeldenmuseum) en voert onder ander langs de pastorie, processiekapel, grafkapel op het rooms-katholieke kerkhof, het schoolmeestershuis en enkele bijgebouwen van het landgoed Wientjesvoort. De wandelroute is ongeveer 14 kilometer lang (verkorte route 10 kilometer). De beschrijving is onder andere te koop in het Heiligenbeeldenmuseum.
Locatie: Heiligenbeeldenmuseum, Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg-Vorden

Bronckhorst-tour

Deze fietstocht (44,2 km) voert u door een deel van de gemeente Bronckhorst in de Gelderse Achterhoek. De start is bij café/restaurant Den Bremer in Toldijk, gelegen aan de N314, Zutphen-Doetinchem. De tocht loopt via Hummelo en Keppel, gaat langs een deel van de Gelderse IJssel en komt via het kleinste stadje Bronkhorst en het dorpje Baak terug in Toldijk.
Meer informatie via www.routeyou.com/route/view/5106/fietsroute-bronckhorst-tour.nl

Oude IJssel-route

De Oude IJssel-route voert u door mooie delen van de Gelderse Achterhoek. De hele route is 62 km en wordt met ANWB borden aangegeven; eventueel kan de route in Hummelo in twee delen gesplitst worden. U kunt de route op verschillende plaatsen starten. Mogelijke startplaatsen zijn: Hummelo, Zelhem, Doetinchem en Doesburg.
Meer informatie via www.routeyou.com/route/products/27480/fietsroute-oude-ijssel-route-anwb.nl

Stadswandeling Joods Zutphen

Onder leiding van een gids wandelt u een route door Nieuwstad- en het Barlhezekwartier langs gebouwen en sporen van het Joodse leven in Zutphen. Van maart t/m november meestal op vrijdag en zondag, in de zomer ook op donderdag. Bij meer dan zes personen kunt u een aparte afspraak maken, ook in de wintermaanden. De wandeling start bij de ingang van de synagoge in de Dieserstraat. De route, die ongeveer anderhalf uur duurt, eindigt met koffie/thee in de synagoge.

Wilt u meer weten? Lees het nieuwsverslag van een van de wandelingen in 2014. Of neem een kijkje op de website van de Nederlands Israëlitische Gemeenschap (NIG) De Stedendriehoek. Voor meer informatie en opgave kunt u ook de contactpersoon van de Stadswandeling Joods Zutphen bellen: T (0575) 57 35 55 of e-mailen: wandeling@mendelson.nl.