Toon menu
Stichting Oude Gelderse Kerken

Postbus 7005
6801 HA Arnhem
T 026-35 52 555
E info@oudegeldersekerken.nl

Oktober - december 2018

Heiligenbeeldenmuseum Zomer Tentoonstelling
Expositie

Kranenburg

Tijdelijke expositie Heiligenbeeldenmuseum
Naast de vaste opstelling, in 2018 een thematentoonstelling over patroonheiligen van beroepsgroepen. Bijvoorbeeld de heilige Gabriel van de postbodes, Jozef van timmerlieden en Barbara van bouwvakkers. Ook te zien: de tegeltableaus van Pierre Cuypers uit een Amsterdamse kerk. Op de tableaus zijn de zogenoemde kruiswegstaties afgebeeld, 14 momenten gedurende de weg die Jezus ging vanaf het moment dat hij ter dood veroordeeld was. De tegels hebben bijna 30 jaar in een depot gestaan van het Tegelmuseum in Otterlo. Ze zijn alleen dit seizoen te bezichtigen! Openingstijden: dinsdag t/m zondag. Toegang €5,- U kunt ook met PIN betalen. Museumjaarkaart geldig.
1 oktober - 31 oktober 12.00 - 17.00 uur
Meer informatie

Bronkhorst kapel ext_omgeving_CvG_2013_1836

Elke week een nieuwe exposant!
Elke zomer exposeren schilders en keramisten uit de regio in de kapel van Bronkhorst. U kunt de galerie bezoeken van april tot en met de herfstvakantie in oktober. Elke week een nieuwe exposant. Schilderijen en keramiek worden afgewisseld met glaswerk en beeldhouwwerk.
6 oktober - 20 oktober 11.00 - 18.00 uur
Meer informatie

Stomme film met orgelimprovisatie
Zondagmiddagconcert

Zutphen Walburgiskerk

Orgelimprovisatie door Hayo Boerema bij stomme film
Samen met ‘Filmtheater Luxor’ vertoont de Stichting Walburgiskerk Zutphen de stomme Franse film l'Hirondelle et la Mésange uit 1924. Tijdens de film improviseert Hayo Boerema op het Baderorgel. Toegang: € 15,00.
12 oktober 20.00 uur
Meer informatie

vorden_muziek

Maya Levy (viool) en Matthieu Idmtal (piano)
Vorig jaar speelden Maya Levy (viool) en Matthieu Idmtal (piano) de sterren van de hemel in de Dorpskerk van Vorden. Heeft u het gemist, dan nu een tweede kans. Toegang: € 15,00. Jongeren t/m 16 jaar hebben gratis toegang!
14 oktober 15.30 uur
Meer informatie

Avond van het lied - Tenor en gitaar
Jazzconcert Het Orgel Trio (HOT)

buren sweelinck barokorkest sint lambertus

Tenor Peter Gijsbertsen en gitarist Stefan Gerritsen
Een avond van het lied met schitterende muziek van onder anderen Schubert, Britten, Doland en de Falla. Met Peter Gijsbertsen, tenor en Stefan Gerritsen, gitaar. Toegang: € 20,00. Kinderen t/m 16 gratis. Voor het concert en tijdens de pauze is koffie en thee verkrijgbaar in de kerk. Afsluitend een borrel.
19 oktober 19.15 uur
Meer informatie

Zutphen Walburgiskerk

Jazz op het orgel tijdens Jazzandso Zutphen
Tijdens het jazzfestival JazzandSo in Zutphen treedt Het Orgel Trio (HOT) op in de Walburgis kerk. Steven Kamperman, altklarinet en sopraansaxofoon, Dion Nijland, bas, en Berry van Berkum, orgels.
28 oktober 20.00 uur
Meer informatie

Concert Holzkichner Symphoniker - Vrije toegang
KLANKEN & KUNST

Remigiuskerk Steenderen

Schubert, Mozart en Beethoven
De Holzkirchner Symphoniker verblijven van 27 oktober – 4 november bij Akoesticum in Ede voor een 8-daagse concertreis. Dit ambitieuze amateur-orkest uit de omgeving van München werkt een intensief repetitieprogramma af en zal daarnaast ook enkele concerten geven in de regio. Het orkest heeft in de loop van haar bestaan (opgericht 1993) een breed repertoire opgebouwd, van klassiek tot modern. Tijdens deze repetitieperiode staat vooral de muziek van Schubert, Mozart en Beethoven centraal. De 47 musici van het orkest staan onder leiding van dirigent Andreas Ruppert. Programma: Schubert, Ouverture zu “Der häusliche Krieg”; Mozart, Symphonie nr.40 g-moll KV550; Beethoven, Ouverture zu Coriolan op.62 en Symphonie nr.1 c-dur, op.21. Vrije Toegang. Kerk open vanaf 19.30.
31 oktober 20.00 uur
Meer informatie

oude kerk haarlo kluntjespot

Concert en duo-expositie
Op zaterdagavond 10 november aanstaande wordt voor de 6de keer 'KLANKEN & KUNST' in PKN-kerk de Kluntjespot in Haarlo georganiseerd. Een sfeervol evenement met schilderijen van kunstenares Ida Roekevisch en uit de collectie van de Frans & Kapma Foundation. Voor het komende concert zijn musici geëngageerd, die ook hebben gespeeld in het televisieprogramma 'Podium Witteman'! Aanvang concert: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is €7,50, inclusief een drankje in de pauze en na afloop.
10 november 19.00 uur
Meer informatie

Pictura Gelria eindejaarsexpositie
8e Business Partner Netwerkbijeenkomst

Hoog-Keppel

Geschilderd op locatie in Gelderland.
In het prachtige kerkje van Hoog Keppel kunt u werk zien van: Jan Baggen, Tommy Bauling, Willem Beelaerts, Anneke Koch-Wiegers, Klaas Terpstra en Jan Wiegers. Elke woensdag, het hele jaar door, schilderen zij ergens op een locatie in Gelderland. Kom hun werk bekijken! Vrije toegang, maar een gift wordt op prijs gesteld en gebruikt voor het onderhoud van de kerk. De opening wordt op 17 november om 11.00 uur verricht door cultuur-wethouder van de gemeente Bronckhorst, Evert Blaauw.
17 november - 18 november 10.00 - 17.00 uur
Meer informatie

Zutphen Walburgiskerk

Thema Netwerkbijeenkomst: Kerk als Kans
Netwerkbijeenkomst met twee lezingen. Frank Strolenberg, programmamanager ‘Programma Toekomst Religieus Erfgoed’ bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zal een inleiding verzorgen over het verlies van de religieuze functie van kerkgebouwen. Bieden die betekenisvolle gebouwen met een lange historie toch kansen voor de huidige samenleving? Hoe ziet de opgave er uit? Wat is het nieuwe beleid voor de komende jaren? Welke geldstromen zijn hieraan verbonden? Ron Verduijn, architect bij Van Hoogevest Architecten, sluit het inhoudelijk deel af met een korte presentatie over de praktijk van het herbestemmen van erfgoed. Aan de hand van voorbeelden van herbestemming en multifunctioneel gebruik van het kerkgebouw, komen belangrijke aspecten in de planontwikkeling naar voren. Inloop vanaf 14.00.
30 november 14.30 - 17.30 uur
Meer informatie

Opening Kerstgroepententoonstelling 2018
Adventsconcert Bachkoor Doetinchem

Kranenburg

Opening Kersttentoonstelling Heiligenbeeldenmuseum
Van vrijdag 7 december tot en met het Drie Koningenfeest op 6 januari kunt u weer kerstgroepen bekijken in het Heiligenbeeldenmuseum. Naast onze eigen kerstgroepen dit jaar ook zeer fraaie kerstgroepen uit alle delen van de wereld uit de verzameling van Jan van Hulst uit Krimpen aan den IJssel. Nieuw dit jaar is de presentatie van de film “Hoe de kerststal naar Nederland kwam”, naar een script van Peter Diemer die dan voor het eerst aan de bezoekers zal worden vertoond. Van Hulst en Diemer zullen de opening van de Kersttentoonstelling verzorgen. Inloop vanaf 10.30.
7 december 11.00 - 17.00 uur
Meer informatie

Voor-Drempt

Vroege barokmuziek met het Bachkoor Doetinchem
Kom ook naar het Adventsconcert van het Bachkoor Doetinchem. Met muziek van o.a. Tallis, Batten, Scarlatti, Buxtehude en Johann Sebastian Bach. Onder begeleiding van Beate Loonstra, harp en Mirjam Berendsen, orgel. Toegang € 15,00, voorverkoop € 12,50. Vergeet niet om even uw blik te werpen op de sculpturen van Eduard van Kuilenburg en de wandtapijten van Gunhild Kristensen!
8 december 20.00 uur
Meer informatie

Kerstconcert zanger-pianist Roon Staal
Kerstconcert en kerstgroepententoonstelling

Kapel Bronkhorst

Bekende kerstsongs en -carols, maar ook het klassiekere "Panis Angelicus"
Roon Staal, die zichzelf vanachter de piano begeleidt, zal niet alleen bekende kerstsongs en kerstcarols als "Oh Holy Night", "Silent Night", "Mary's Boy Child" en "Gloria in Excelsis Deo" ten gehore brengen, maar ook bijvoorbeeld het klassiekere "Panis Angelicus" of een enkele song uit zijn eigen repertoire. Roon Staal is een Nederlandse zanger, pianist en songwriter die zowel in Nederland, als in Rusland en Japan optredens verzorgd. Met zijn uitzonderlijke stem en prachtige pianospel weet hij tijdens de sfeervolle concerten zijn bezoekers te raken en zal hij u in de stemming brengen van de aankomende kerstperiode door zijn vertolking van deze songs tijdens dit kerstconcert. De zaal is een half uur voor aanvang geopend. Kaarten zijn te bestellen via www.roonstaal.com of via tel.nr. 06-30025992. De toegangsprijs is € 15,-
9 december 15.00 uur
Meer informatie

Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg

Concert Parochieelkerkkoor Etten en Kerstfair
Op zondagmorgen 9 december verzorgt het Inter Parochieelkerkkoor Etten een kerstconcert van 11.30 tot 12.30 uur. Ze brengen een mix van Advents- en kerstliederen. Deze dag is ook de Kerstfair op de Kranenburg. Ook kunt u de jaarlijkse kerstgroepententoonstelling bekijken. Museumkaart geldig.
9 december 11.30 - 12.30 uur
Meer informatie

Uniek drie-korenconcert 'Rondom Maria'
Kerstmarkt Hummelose Kerk

sogk remigiuskerk steenderen weide koeien

Musica Vocalis, Overijssels Kamerkoor en Zwols Vocaal Ensemble
Een indrukwekkend nieuw werk uitgevoerd door drie prachtige Zwolse kamerkoren. In opdracht geschreven door de bekende Zwolse organist en componist Toon Hagen. De dagen worden korter, donkerder en kouder. Het verlangen naar wat licht en warmte wordt steeds groter. Dan bestaat er volgens koorzangers niets mooiers dan muziek. Muziek die dat verlangen uitdrukt en intensiveert, maar die aan dit verlangen ook de ruimte geeft en het opvangt, het koestert. Muziek die misschien zelfs wat troost biedt. En wie belichaamt dat verlangen, dat uitzien, die ruimte, die troost en die warmte in deze weken vóór het Kerstfeest beter dan Maria? In dit concert bezingen de drie koren haar en alles waar zij voor staat. Met oude en nieuwe werken, in allerlei toonaarden. Met als hoogtepunt van het concert een indrukwekkend nieuw werk van Toon Hagen, voor groot koor en orgel, op de oude tekst van het Alma Redemptoris Mater (vrij vertaald: Moeder die de verlosser koestert). Toegangsprijs € 17,50 (aan de kassa) / € 15,00 (via koorleden of www.overijsselskamerkoor.nl) / € 10,00 (houders CJP- en studentenpas) en jongeren tot 18 jaar gratis.
9 december 15.00 uur
Meer informatie

hummelo_toren

Kerstmarkt in en om de kerk
De organisatie, Stichting Vrienden van de Hummelose Kerk maakt het mogelijk om diverse kerst-, maar ook grafstukken te kopen, die in de voorafgaande week gemaakt worden door vele creatieve vrijwilligers. Daarnaast zijn er de lekkerste wafels, Nieuwjaarsrolletjes en glühwein te proeven. Verder zijn er in en rondom de kerk diverse kraampjes van mensen die hun eigen producten verkopen. Het geheel zal muzikaal omlijst worden door diverse muzikanten.
14 december - 15 december 11.00 - 17.00 uur
Meer informatie

Winterconcert Ettense harmonie
Sfeervol kerstprogramma

Maartenskerk Etten

Winterconcert Harmonie Onderling Genoegen
Dit is alweer het tweede concert dit jaar dat Harmonie Onderling Genoegen in de Oude Kerk geeft.
16 december 14.00 uur
Meer informatie

agendabanner Sint-Lambertuskerk Buren

A Ceremony of Carols - Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
Een sfeervol kerstprogramma met onder meer “A Ceremony of Carols” van Benjamin Britten door het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, het toptalent van Nederland. Met Wilma ten Wolde, dirigent en Miriam Overlach, harp. Toegang: € 20,00. Kinderen t/m 16 gratis. Voor het concert en tijdens de pauze is koffie en thee verkrijgbaar in de kerk. Afsluitend een borrel.
22 december 20.15 uur
Meer informatie

Concert G-Roots Black Gospelkoor
Festival of Lessons and Carols

Hengelo Remigiuskerk agendabanner

Aan de vooravond van Kerst met G-Roots
Jaarlijks organiseren de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk het evenement 'Aan de Vooravond van Kerst'. Dit jaar komt het G-Roots Black Gospelkoor, maar liefst twaalf zangers en zangeressen met band. Black Gospel, ooit ontstaan in het zuiden van de VS uit een combinatie van muziek van Afrikaanse slaven met Christelijke volksmuziek, is al anderhalve eeuw onverminderd populair. 'G-Roots Gospelkoor kent zijn klassieken: Aretha Franklin, Sam Cooke, Ben E. King, Edwin Hawkins. Beroemde gospelzangers die de zwarte gospel ook naar een wit publiek hebben gebracht. Gospel leeft, meer dan ooit. G-Roots gaat de kerk op z’n kop zetten met stampende klassiekers en sfeervolle soul. Ze zijn regelmatig op TV, onder anderen met Guus Meeuwis en Anastasia, en hebben maar één doel: een fantastische sfeer maken,’ aldus Erik Schuerink van de vriendenstichting.
22 december
Meer informatie

Zutphen Walburgiskerk

Samenzang met Vocaal Ensemble Zutphen en organist Klaas Stok
Vocaal Ensemble Zutphen o.l.v. Iassen Raykov, Klaas Stok, Baderorgel en samenzang. Na afloop Glühwein en warme chocolademelk.
26 december 15.30 uur
Meer informatie